Magazin
23 ogledov

Za manjšo porabo energije

null Žurnal24 main
Da je varčevanje z električno energijo nujno, najbrž ni treba opominjati. Kako lahko energijo mimogrede prihranimo doma?
"Navadna žarnica z močjo 100 vatov (W) približno deset odstotkov energije pretvori v svetlobo. Svetlobna moč žarnice je torej 10 W. Varčna žarnica pa ima 50-odstotni izkoristek, kar pomeni, da z močjo 20 W sveti enako kot navadna žarnica s 100 W," pravijo na sektorju za aktivnosti učinkovite rabe in obnovljivih virov energije.

Kuhajte v ekonomloncih
Precej energije je mogoče prihraniti v kuhinji. Velikost kuhalne plošče izberite glede na premer posode, saj majhna posoda na veliki plošči pusti neizkoriščen obod. Količina vode za kuhanje naj ne bo po nepotrebnem velika. Izgubo energije zaradi izparevanja vode lahko delno zmanjšate tako, da posodo pokrijete. Če želite, da se hrana skuha prej, potem so najboljša izbira ekonomlonci, kjer se zaradi vodne pare poveča pritisk. Ta prisili vodo, da vre pri višji temperaturi, s čimer lahko prihranite kar polovico energije, potrebne za kuhanje.

Pecite več jedi hkrati
Precejšnji porabniki energije so klasični štedilniki in pečice. Štedilnik s steklokeramično ploščo porabi od 20 do 25 odstotkov energije manj kot klasični, seveda pa se da z majhnimi zvijačami privarčevati tudi pri klasičnih: pečico izklopite približno deset minut pred koncem peke, saj je v njej dovolj toplega zraka, da se jed speče do konca. Če je le mogoče, pecite več jedi hkrati. Vrata pečice čim manj odpirajte, če ima pečica ventilator, ga uporabite čim večkrat. Tudi pomivajte premišljeno. Razmislite o nakupu pomivalnega stroja, saj se ta izplača že pri tričlanski družini, njegova uporaba pa je prijaznejša do okolja kot ročno pomivanje s tekočimi pralnimi sredstvi.

 

Preberite še:

Otroci spoznavajo elektriko
O učinkoviti rabi energije pa so zadnje čase dobro ozaveščeni tudi otroci. V organizaciji Elektra Ljubljana, društev Zoja in Povod ter Lokalne energetske agencije za Pomurje na osnovnih šolah po Sloveniji poteka projekt Trajnostna energija v šolah. Na vsaki šoli (obiskali so jih že 25) se odvija praktična delavnica, na kateri želijo organizatorji z igro in kvizi otrokom zabavno predstaviti, kako delujejo gospodinjski aparati. Sodelujoče šole so organizatorji opremili s sodobnimi števci električne energije in šolam omogočili spremljanje šolske porabe energije prek spleta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.