Magazin
17 ogledov

Za ohranitev nemščine

Tudi Nemce skrbi, da njihova materinščina ne bi izginila. Žurnal24 main
Da strah pred izginotjem maternega jezika ni samo strah majhnih narodov, dokazujejo Nemci. Med njimi je vse več strahu pred pozabo nemščine.

 Ukrepe, ki bi to preprečili, je predlagala sama nemška kanclerka. Kot najvčjega sovražnika svojega jezika Nemci vidijo angleščino. Ta je postala bolj priljubljena kot nemščina po vojni in med hladno vojno v Zahodni Nemčiji. Tako danes iz angleščine izhaja kar 60 odstotkov nemških prevzetih besed. Angleško v Nemčiji sicer govori sedem od desetih prebivalcev.

Vsi proti angleščini
Zdi se, da so zdaj angleščine naveličani vsi. Po nekaterih raziskavah ljudje nočejo več uporabljati tujih izrazov, ki so se razširili zaradi globalizacije, tehnološkega napredka in imigracije. Uprla so se tudi podjetja. Številna so se odločila, da pri oglaševanju svojih izdelkov ne bodo več uporabljala angleščine. Nenazadnje se problema zaveda tudi kanclerka Angela Merkel. Predlagala je, da bi nemškemu jeziku večji pomen pripisali že v ustavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.