Magazin
77 ogledov

Za pol ure krajši porod

nosečnica, nosečnost Žurnal24 main
Gel dianatal, pripomoček za lajšanje poroda, je zdaj na voljo tudi pri nas.

Gel dianatal, ki zmanjša trenje ob potovanju otroka skozi porodni kanal ter s tem skrajša naravni porod in bistveno zmanjša možnost obporodnih poškodb, je od zdaj na voljo tudi pri nas. Gre za novost, ki jo je ta teden predstavilo podjetje GlaxoSmithKline.

26 minut je z uporabo dianatala v povprečju krajša druga porodna faza.

Brez prereza presredka
Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS kar tretjina žensk pri vaginalnem porodu utrpi poškodbe porodne poti. Gel dianatal začneta babica ali porodničar nanašati v nožnico ob začetku poroda in v fazi iztisa. Raztrganine in druge poškodbe presredka (ki posledično zahtevajo epiziotomijo oziroma prerez presredka), so prav v tej fazi poroda najpogostejše.

Glede na preiskave je dianatal dobrodošla novost, ki jo bomo sami preizkusili v prihodnje.
Tanja Premru Sršen, predstojnica oddelka za perinatologijo v porodnišnici Ljubljana
Ni zdravilo, le lubrikant
Prednost novega gela je tudi v tem, da ne deluje na podlagi zdravilnih učinkovin, temveč le fizikalno kot lubrikant, ki med otrokom in materjo ustvari tanek in gladek zaščitni filter. Je hipoalergenski, sterilen, brez lateksa in konzervansov. Po besedah izumitelja Andreasa F. Schauba se je tako "s pomočjo dianatala rodilo že deset tisoč otrok, in to brez kakršnihkoli stranskih učinkov".

V lekarni za 100 evrov
Gel dianatal je zaenkrat v porodnišnicah na voljo le samoplačniško, lahko pa ga pred porodom kupite v lekarni v prosti prodaji in ga na dan poroda prinesete s seboj v porodnišnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.