Magazin
148 ogledov

Začaran krog nezvestobe

Ste že kdaj varali? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nezvestoba je stara približno toliko kot ljubezen in poroka. Kot družba in posamezniki zagovarjamo monogamijo, potemtakem nihče ne vara. A kaj ko je v resnici nezvestih več kot zvestih.

Za nekoga je nezvestoba že ukraden kratek poljub, za drugega samo trajnejša seksualna zveza. Nekdo je pripravljen oprostiti enonočni seks, za drugega je vsak seks v povezavi s prevaro enak. Široka definicija nezvestobe, kamor spada tudi čustveno varanje in skrivanje svojih dejanj pred drugimi, dovoljuje posamezniku, da si jo interpretira po svoje.

Nezadovoljstvo
Največji povod za nezvestobo je seksualno nezadovoljstvo enega od partnerjev in seveda priložnostna povabila. Včasih so največ varali poročeni moški s samskimi ženskami, enakopravnost pa se je v zadnjih letih povečala tudi na tem področju, saj po različnih raziskavah varamo v primerljivih odstotkih, čeprav še vedno za malenkost prednjačijo moški.

Bolečina vseh bolečin

Ko je afera razkrita, povzroči krizo vsem vpletenim. Najbolj travmatično je to doživetje seveda za prevaranega, saj se nenadoma v svojem okolju, kjer naj bi bil varen, počuti ogroženega. Razbite so vrednote in prepričanja, partnersko zaupanje je postavljeno pred največjo preizkušjo. Prevaranemu partnerju se v tem trenutku podre svet, postane bolestno radoveden, čuti se nemočnega in prestrašenega.

Verižna reakcija
Sama sem že oprostila nezvestobo, res pa je, da je bilo odpuščanje posledica maščevanja. Bi lahko oprostila nezvestobo brez maščevanja? Odvisno od okoliščin. Dvomim. Čisto po resnici, nikoli. Če se prevarani partner odloči za odpuščanje, je zavedanje, da nezvestoba pride v kri, prav lahko pogubno. Če si jo je privoščil enkrat, zakaj ne še drugič, če je bilo dvakrat, bo tretjič še lažje. Večkrat ko se zgodi, manj je pogojena z moralnimi zadržki in prav lahko postane del vsakdana. Prav tako pa tudi sladko maščevanje. In nehote se lahko znajdete v začaranem krogu nezvestobe. Bi res želeli vedeti, ali vas je partner kdaj prevaral?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.