Magazin
21 ogledov

Zakaj je kalcij za nosečnice tako pomemben?

Žurnal24 main
Naloga kalcija je pomoč pri rasti, razvoju ter ohranjanju kosti in zob, poleg tega je tudi pomemben člen pri oblikovanju in razvoju otrokovih kosti. Kot bodoča mamica morate zaužiti 1000 mg kalcija na dan.
Koliko kalcija potrebujete?
Do nedavnega so strokovnjaki nosečnicam priporočali uživanje 1200 mg kalcija na dan. Nove raziskave pa so pokazale, da zadostuje že 1000 mg kalcija na dan, saj večjih količin telo ne more absorbirati. Da bi zadovoljili potrebe po kalciju, morate vsak dan uživati štiri obroke, bogate s kalcijem.
Nosečnice, ki prek hrane vnesejo v telo majhne količine kalcija, v drugem in tretjem trimesečju pa uživajo nadomestek kalcija po 1,3 mg na dan, lahko povečajo količino mineralov v otrokovih kosteh za okoli 15 odstotkov. Pri nosečnicah, ki prek prehrane zadovoljijo dnevno potrebo po kalciju, pa njegov nadomestek ni potreben, saj presežena količina kalcija ne vpliva na višji odstotek mineralov v otrokovih kosteh.

Kalcij v prehrani
Živila, bogata s kalcijem, so mleko, jogurt, mlečni sladoled in siri. Ali ste vedeli, da manj mastni in polnomastnimi mlečni izdelki vsebujejo enako količino kalcija? Torej je razlika med njimi le v količini kalorij. Živila, bogata s kalcijem, so tudi tofu, konzerviran losos, sojino mleko, fige, sezam in zeleno listnata zelenjava. Vegeterijanke ali ženske, ki ne uživajo mlečnih proizvodov, morajo tako potrebe po kalciju zadovoljiti z uživanjem zeleno listnate zelenjave, kot sta brokoli in ohrovt. Poleg tega se kalcij, pridobljen iz zelenjave, v telo lažje absorbira kot tisti iz kravjega mleka.

Kalcij kot dodatek k prehrani
Da bi zadovoljili dnevno potrebo po kalciju, se morate prehranjevati kakovostno. Če se odločite za kalcij kot dodatek k prehrani, se o tem predhodno posvetujte z zdravnikom. Izberite dodatek, ki vsebuje vsaj od 150 do 200 mg kalcija. Telo najlažje absorbira kalcijev karbonat, pred uživanjem tablet pa lahko naredite preizkus in se prepričate o kakovosti tablet. Tabletko dajte v kozarec kisa in spremljajte čas raztapljanja. Če se kalcijeva tabletka ne razstopi v 10 minutah, se raje odločite za drug proizvod. Nadomestek kalcija bo telo najbolje absorbiralo, če ga uživate v času obroka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.