Magazin
130 ogledov

Zakaj je nosečnicam slabo?

Slabost je res neprijetna, a nagrada za pretrpljene dni je neprecenljiva. Žurnal24 main
Pred vami so štiri različne teorije, ki govorijo o tem, zakaj se nekatere nosečnice predvsem v prvi polovici nosečnosti spopadajo s slabostjo in bruhanjem.
Endokrina teorija
To je osnovna in najbolj uveljavljena teorija, na katero se opira večina strokovnjakov. Govori o tem, da je glavni vzrok za težave sprememba količine hormonov: hormona hCG (hormon, ki vzdržuje nosečnost in ga izloča nastajajoča posteljica) in estrogen na začetku nosečnosti porasteta, kar sovpada z nastopom slabosti in bruhanja, zato je mogoče, da povzročata slabost. Tako je v obtoku več steroidnih hormonov, ki preobremenjujejo jetra in tako povzročajo slabost; hCG naj bi povzročil tudi povečano izločanje tiroksina (ščitničnega hormona) in s tem slabost in bruhanje.

Presnovna teorija
Ta zagovarja, da bruhanje in slabost nastopita zaradi pomanjkanja vitamina B6, zato nekateri strokovnjaki svetujejo jemanje vitamina B6, ki naj bi omilil slabost v nosečnosti.

Psihosomatska teorija
Ta prekomerno bruhanje povezuje z neurejenim socialnim statusom med nosečnostjo (na primer pomanjkanje čustvene podpore s strani moža in družine, slab odnos z ginekologom, premalo informacij o nosečnosti, nezaželena nosečnost in podobno) ter pretirano skrbjo o nadaljnjem poteku nosečnosti. Za izboljšanje stanja slabosti pri nosečnici je v tem primeru treba čim bolj zmanjšati dejavnik strahu.

Alergična teorija
Gre za najmanj verjetno teorijo, ki zagovarja slabost in bruhanje kot posledico odziva na partnerjevo spermo in na plod kot tujek v materinem telesu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.