Magazin
252 ogledov

Zakaj mačke dobijo akne?

mačka Shutterstock
Ste vedeli, da lahko mačke akne dobijo tudi zaradi stresa in nezadostne nege?

Imunski sistem

"Izbruh črnih pik na bradi – aken – je lahko povezan s stresom, nezadostno nego ali uživanjem določene hrane," v svoji knjigi Vse o mačkah v 365 dneh avtorice Kristen Hampshire, Iris Bass in Lori Paximadis (Tehnična založba, 28,99 evrov) opisujejo najpogostejše vzroke za nastanek mačjih aken. Knjiga je te dni izšla pri Tehniški založbi Slovenije. Po njihovih besedah pa so lahko akne tudi znak oslabljenega imunskega sistema ali drugih težav s kožo. Ker so neprijetno srbeče, včasih tudi boleče, si jih mačka navadno praska. Potreben je veterinarski pregled, kjer bo veterinar izključil druga kožna obolenja, nato sledi lokalno zdravljenje s pripravkom, ki bo zmanjšal izločanje maščobe in ga dobimo v veterinarski ambulanti.

Zamenjajte plastične posode

Akne so lahko posledica alergije, ki se razvije zaradi uporabe plastičnih posod za hrano, ki vsebujejo dražečo barvo ali pa so leglo bakterij. Svetujejo zamenjavo posod za steklene, porcelanske ali takšne iz nerjaveče kovine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.