Magazin
13 ogledov

Zakaj ne najdete zaposlitve?

Iskanje zaposlitve je celodnevni projekt. Žurnal24 main
Ne glede na zasičenost trga, se pri iskanju zaposlitve namesto smiljenja samemu sebi raje osredotočite na idejo, da podjetja v kakršnihkoli okoliščinah potrebujejo dobre ljudi.

Pri iskanju zaposlitve ne delajte spodaj omenjenih napak:

Ne usmerite vseh moči na en vir
Kljub temu, da se kot večina iskalcev zaposlitve tudi vi osredotočate na internet, naj bo to le ena od strategij iskanja zaposlitve. Internet je koristen predvsem zato, ker lahko prek njega zelo dobro razberete profil zaposlovalca, pri iskanju pa upoštevajte tudi tiskane oglase specializiranih revij in javne razpise objavljene v dnevnem časopisju.

Iskanje zaposlitve je celodnevni projekt
Vsakotedensko pošiljanje CV-jev se vam morda zdi kot steklenica, ki jo na divjem otoku vržete v ocean in tiho upate, da vas bo prek nje nekdo našel. Pri iskanju zaposlitve si morate ustvariti široko mrežo pozanstev. Več informacij kot zberete, več CV-jev kot pošljete in na več razgovorov za službo greste – večje so vaše možnosti za uspeh. Seveda pa vse to zahteva določen čas in trud, zato si zanjo vzemite nekaj ur na dan.

Niste popolni
Če verjamete ali ne, toda le ena slovnična napaka v vašem CV-ju vas lahko stane nove zaposlitve. Med desetinami ali stotinami prijav, ki jih dobi zaposlovalec, bo prvo selekcijo seveda izvajal glede na jasnost in pravilnost napisanega. Pri raziskavi, ki so jo izvajali, so ugotovili, da kar 47 odstotkov direktorjev meni, da je ena sama tipkarska napaka v CV-ju dovolj, da človeka ne bodo povabili na razgovor. Zato prosite še nekoga drugega, da pregleda vaš CV, preden ga pošljete zaposlovalcu.

Ne naredite dovolj
Zelo enostaven način zaradi katerega boste izstopali iz množice CV-jev je, da se na kontaktno osebo, ki ste ji CV poslali, potem obrnete tudi osebno. Kar 86 odstotkov direktorjev namreč meni, da bi jih morali prosilci za delovno mesto v enem do dveh tednih po poslanem CV-ju poklicati ali se na njih obrniti prek elektronske pošte. To pa v resnici stori zelo malo ljudi. Kratek klic ali elektronska pošta lahko potrdita, da se za delovno mesto zanimate – s tem pa potencialnega zaposlovalca prisilite, da še enkrat pregleda vaš CV.

Spreminjate preveč stvari
Povprečen iskalec zaposlitve, ki je že nekaj časa “na lovu” se običajno odzove tako, da začne spreminjati svoj CV in prošnjo za delovno mesto. To je napačen pristop, če so vas že večkrat povabili na razgovor za službo. V takšnem primeru je namreč najboljše, da ugotovite, če se zaplet zgodi šele na samem razgovoru. S prošnjo in CV-jem verjetno ni nič narobe, če so vas že večkrat povabili na razgovor. Zelo verjetno pa je, da se ne znajdete najboljše med samim razgovorom – zato je najpametneje, da se osredotočite na vaše sposobnosti opravljanja razgovora. S prijateljem ali prijateljico vadite odgovore na vprašanja, ki vam jih potencialni zaposlovalci običajno postavljajo.

 

Preberite še:

Zakaj so ženske plačane manj?

Obstaja vljudno besnenje?

Izognite se drobnim lažem

Ne povezujete se
Največja napaka, ki jo lahko storite je, da se ne povezujete z drugimi ljudmi in jih ne vključite v svoje iskanje nove zaposlitve. Če vas bo priporočil nekdo, ki ga direktor pozna, imate seveda veliko več možnosti, da bodo po uspešno opravljenem razgovoru izbrali prav vas. Zato se o iskanju zaposlitve pogovarjajte s prijatelji, znanci, družino in vsemi drugimi ljudmi, ki vam prekrižajo pot. Vsakdo bo za vas imel nove informacije in nov nasvet – morda vam bo prav eden od teh pomagal najti pravo delovno mesto.

Niste se prijavili kot iskalec službe
Prijava na zavod za zaposlovanje ima lahko izjemen učinek pri iskanju nove zaposlitve. Ljudje, ki delajo na zavodu imajo namreč hiter in neposreden dostop do informacij o delovnih mestih, ki se sicer ne oglašujejo. Prav tako vam bodo pomagali pri sestavi CV-ja in prošnje ter vam dali napotke pri opravljanju intervjujev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.