Magazin
152 ogledov

Zakaj nosečnice potrebujejo železo?

Rabarbara in jagode so bogat vir železa. Žurnal24 main
Železo je življenjsko pomembna sestavina in ga je v telo potrebno vnesti s hrano. Čeprav človeški organizem skrbi za njegovo skladiščenje, pa ga tudi vsakodnevno porablja.

Današnje prehranjevalne navade pogosto ne zadoščajo za pokritje vseh potreb telesa po železu, ki znašajo približno 15 miligramov na dan, v nosečnosti pa se povečajo za še enkrat toliko.

Slabokrvnost kot posledica pomanjkanja železa

Železo je nujno potrebno za transport kisika iz pljuč v tkiva. Če ga je v telesu premalo, nastopi slabokrvnost, ki ima lahko tudi druge posledice. Med nosečnostjo se namreč volumen krvi poveča, kar je nujno potrebno za zadostno prekrvavitev telesa matere kot tudi razvoj notranjih organov dojenčka. Če telo ni zadostno oskrbljeno z železom, je transport kisika zmanjšan, kar privede do upočasnjene rasti otroka in poveča tveganje za prezgodnji porod.

Simptomi so lahko ugotovljivi
Pomanjkanje železa še pogosteje nastopi proti koncu nosečnosti, ko dojenček hitro raste in mora telo matere zagotavljati kri tudi za njegov krvni obtok. Da vam primanjkuje železa lahko ugotovite po simptomih, ki se pojavljajo v obliki slabosti, utrujenosti, glavobolov in nespečnosti.

Poskrbite za zadosten vnos
Železo lahko vnesete v telo z različnimi preparati, ki vam jih priporoči izbrani zdravnik, veliko pa ga vsebujejo tudi nekatera živila. Največ se ga nahaja v pustem mesu, oreščkih, neoluščenih žitih, suhem sadju, jagodah, brusnicah, borovnicah, bananah, brokoliju, špinači, rabarbari, ohrovtu, stročnicah, školjkah in ribah. Ker je železo, ki se nahaja v zelenjavi, težje prebavljivo, je koristno, če med jedjo spijete kozarec svežega, naravnega pomarančnega soka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.