Magazin
59 ogledov

Zakaj otroci lažejo?

Otroci najpogosteje lažejo zaradi koristi. Žurnal24 main
Vsak otrok se včasih zlaže, laganje pa strokovnjaki označujejo le za eno od stopenj otrokovega razvoja. Katere laži so najpogostejše in kako jih lahko preprečite?

Otroci lažejo, a ne nalašč, saj ne vedo, da je to narobe. Naloga staršev je, da otroka zaradi manjših laži ne zmerjajo, ampak laganje sprejmejo za le eno od stopenj njegovega razvoja. Šele s pravilnim pristopom boste otroku lahko razložili, zakaj je laganje napačno.

Kako ravnati ob otrokovem laganju je odvisno od položaja, starosti, pravil in načina vzgoje. Najpomembneje je, da ugotovite, zakaj vaš otrok laže. Laganje se najpogosteje pojavi že v predšolskem obdobju, ko otroci lažejo zaradi treh razlogov: domišljije, koristi in izogibanja kazni.

Laž zaradi domišljije
Otroci imajo bujno domišljijo, ne znajo pa razlikovati, kaj je res in kaj ne. Najpogosteje njihove laži izražajo njihove želje, še posebej takrat, ko rečeje kaj podobnega kot: "Jaz sem najstarejši, največji in najmočnejši fant v vrtcu. Na takšne nedolžne in majhne laži otroku lahko odgovorite na način: "Res želiš biti največji in najmočnejši?"

Laž zaradi koristi
Manjši in večji otroci radi lažejo tudi zaradi koristi. Najpogostejši primer, ki je gotovo doletel že vsakega, je ta, ko otrok pravi, da se ne počuti dobro ali da ga kaj boli. Seveda želi s tem doseči, da namesto varstva v vrtcu ali odhoda v šolo ostane doma, gleda televizijo ali preprosto preživi ves dan v vaši družbi. V takem primeru je dobro, da otroku razložite, kako pomembno je, da govori resnico, še posebej o tem, kako se počuti. Z laganjem se lahko soočite tudi tako, da otroka pohvalite takrat, ko je čisto iskren.

Laž zaradi kaznovanja
Včasih je glavni razlog za laganje izogibanje kazni. Takšne laži imajo nekateri otroci najraje, najpogosteje pa zvenijo nekako takole: "Kozarca nisem razbil jaz. Bil je nekdo drug." V predšolskem obdobju se s takšnimi lažmi najlažje spopadete tako, da otroku razložite, da se nezgode dogajajo ali pa da kozarci niso za igranje.

Brez kaznovanja
Glede na to, da otroci v predšolskem obdobju ne razumejo, zakaj je laganje slabo, strokovnjaki kaznovanje zaradi laži odsvetujejo. Namesto tega ob vsaki laži otroka poučite o tem, kaj je prav in kaj ne, razložite mu, zakaj je laganje slabo in ga ne kaznujte niti, ko bo laž ponovil.

Laganje osnovnošolcev
Večji otroci se laži pogosto že zavedajo, zato je pomembno, da odkrijete, zakaj lažejo. Razložite jim, da je iskrenost vrlina, razložite jim prednosti in slabosti laganja in govorjenja resnice, na to pa jih lahko spomnite tudi prek zgodb v knjigah ali otroških filmov. Pri starejših otrocih nekateri strokovnjaki kaznovanje zaradi laganja dopuščajo.

Preprečite laganje v petih korakih:

  • Odkrijte, zakaj in kdaj vam otrok laže. Želi z lažmi navdušiti prijatelje? Potem premislite in mu pomagajte dvigniti samozavest – skupaj na list napišite vse njegove pozitivne lastnosti in vrline, s katerimi se bo lahko pred prijatelji pohvalil.
  • Postavite določena pravila in manjše kazni, ki jih izvršite takrat, ko se otrok zlaže – pomembno je, da te otroku tudi podrobno predstavite. Morebitne kazni zaradi laganja naj se razlikujejo od tistih zaradi neprimernega vedenja. Ko je otrok iskren, ga ne pozabite pohvaliti!
  • Otroka zaradi laganja ne zmerjajte in ga ne označite za "nepridiprava".
  • Komunikacija z otrokom naj bo iskrena in odprta. Otroku nikoli ne lažite, saj je iskrenost staršev najboljši vzor.
  • Če se vam vseeno zdi, da vaš otrok laže pogosto, če vas o tem obveščajo učitelji, prijatelji ali stari starši, lahko pomoč poiščete pri šolskem psihologu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.