Magazin
348 ogledov

Zakaj so Švicarji najsrečnejši narod?

Švica Alpe par sreča počitek dopust Shutterstock
Švica velja za eno od najbolj cvetočih držav, kjer živijo najsrečnejši ljudje. V čem je njihova skrivnost?

Majhna državica sredi Evrope je znana po tem, da vlaga v svoj narod. Po navedbah poročila Svetovnega ekonomskega foruma (WEF) Švica vlaga v zdravje, izobrazbo in nadarjenost svojih prebivalcev več kot katerakoli druga država na svetu.

"Švica je zelo majhna država z zelo malo prebivalci, ima pa celo nekaj svojih naravnih virov," je povedala Saadia Zahidi na forumu. "Največji vir so njeni ljudje, zato vanje že dlje časa veliko vlaga. To je vodilo do gospodarstva, ki je konkurenčno in zelo inovativno in si je hitro prisvojilo tehnologijo."

In kako jim vse to uspeva? Tukaj je pet načinov, s katerimi se lahko države sveta učijo od Švice:

Imajo odlično zdravstveno oskrbo

Indeksi kažejo, da je Švica, kar se tiče življenjske dobe, smrtnosti pri otrocih, splošnega telesnega in duševnega zdravja prebivalcev ter kakovosti zdravstvenega sistema na prvem mestu. Zahvaljujoč sistemu se lahko država pohvali, da vlada porabi za zdravstvo najmanj denarja.

Niso samo zdravi, temveč tudi srečni

Po poročilu Združenih narodov je Švica tretja na lestvici najsrečnejših držav. Prav tako je v državi nizka stopnja depresivnosti, kar pa ima velik učinek na gospodarstvo in delovno silo. V svetovnem merilu namreč velja, da je depresija glavni razlog za nesposobnost opravljanja dela. Švica je tudi država, kjer se prebivalci redkeje srečujejo s stresom – med 122 državami se je Švica uvrstila na 64. mesto.

Vlagajo v odlično izobrazbo

Šestinosemdeset odstotkov Švicarjev, starih med 25 in 64 leti, ima srednješolsko izobrazbo, kar je veliko več od povprečnih 74 odstotkov v svetovnem merilu. Švicarji se lahko pohvalijo z nadpovprečnimi rezultati v pismenosti, matematiki in znanosti.

V Švici je po navedbah Zahidijeve kakovost šol za menedžerje najboljša na svetu, kakovost matematike in znanosti je peta na svetu, kakovost v osnovnih šolah je prav tako na prvem mestu, z dostopom do spleta v šolah pa je Švica sedma na svetu.

Vlagajo v nadarjenost in novosti

Švica je na prvem mestu po novostih, usposabljanju zaposlenih, privabljanju nadarjenih ljudi iz drugih držav in usposabljanju s strani vlade. "Naredili so prave pogoje za ljudi, ki začenjajo svoj lasten posel. Njihova intelektualna in fizična lastnina pa sta zaščiteni," še pravi Zahidijeva.

Ustvarili okolje, v katerem se ljudje lahko razvijajo in rastejo

Poleg vlaganja v prebivalce je država poskrbela za lažji transport in dostop do spleta. Švicarji sledijo zlatemu pravilu konkurenčnosti, država spodbuja proizvodnjo, raznolikost, izvoz, vlaga v infrastrukturo, izobrazbo, podpira majhna in srednja podjetja, uveljavlja finančno disciplino, poleg vsega pa ohranja družbeno kohezijo.

Cilj svetovnega ekonomskega foruma je, da bo švicarski model predstavil drugim državam in tako spodbujal večje in boljše vlaganje v prebivalstvo po vsem svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.