Magazin
13 ogledov

Zakaj vsi kršimo novoletne zaobljube?

ženska Shutterstock
Koliko pomembnih novoletnih zaobljub ste si že zadali in koliko ste jih resnično izpolnili? Če ste si za letos obljubili, da boste manj pili, več telovadili in redno pospravljali, ste si zadali preveč, pravijo strokovnjaki.

Tako lahko, kot jih sklenemo, jih tudi prekršimo, o novoletnih zaobljubah pravijo psihologi. Ti poudarjajo, da je za njihovo (ne)izpolnitev najpomembnejša volja, ki pa jo pogosto izgubimo že nekaj dni po novem letu.

Ste si zadali preveč?

Z novoletnimi zaobljubami ne smete pretiravati, še posebno če naj bi te zelo spremenile vaš način življenja. Raje se osredotočite na eno stvar in jo počasi uvedite v življenje. Raziskava je namreč pokazala, da le enemu od enajstih uspe uresničevati novoletne zaobljube prvih šest mesecev novega leta. Okoli 40 odstotkov optimistov zaobljube prekrši v prvih dveh tednih leta. Kršitelji novoletnih zaobljub so britanskemu centru za raziskave priznali, da jim zelo hitro zmanjka volje za uresničitev zastavljenih ciljev.

Polovica sodelujočih v raziskavi je priznala, da so si vsaj enkrat že zadali novoletno zaobljubo, s katero naj bi se znebili ene od neljubih navad. Med najpogostejše spadajo takšne v povezavi z alkoholom, telovadbo, bolj zdravim načinom prehranjevanja in varčevanjem.

Pa vi, ste si letos kaj obljubili? Da bo izpolnjevanje zaobljub lažje, sledite spodnjim namigom:

  • Izberite le eno slabo navado, ki se je želite znebiti. Če mislite, da boste letos začeli bolj redno telovaditi, manj piti in redkeje obiskovati svoj profil na Facebooku, vam vsega verjetno ne bo uspelo uresničiti.
  • Zastavite dosegljiv cilj. Če ste si na primer zadali, da boste redno telovadili, bodite realni. Verjetno vam ne bo uspelo telovaditi vsak dan, še posebno, če do zdaj niste bili telesno dejavni. Z uresničevanjem cilja začnite postopoma – najprej telovadite dvakrat na teden, potem trikrat …
  • Ignorirajte negativnost. Osredotočanje na to, česar ne morete ali ne smete, namesto na to, kar lahko, vas bo hitro začelo spravljati ob živce. Če se boste na primer nenehno silili, da ne bi jedli sladkarij, jih boste takrat, ko se vam bo ponudila priložnost, verjetno pojedli še več kot sicer.
  • Prosite za podporo. Podpora partnerja, družine ali prijateljev vam bo pomagala ohraniti voljo in moč za uresničevanje ciljev in zaobljub.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.