Magazin
36 ogledov

Zakonske težave po rojstvu

Ne pozabita na vajine skupne trenutke. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Novopečeni starši imajo novo vlogo, zato se pogosto zgodi, da zanemarjajo vlogo, ki jo imajo kot zakonec ali partner. Kako se izogniti ločitvi?

K neželenim razmeram, ki se pojavijo v spolnem življenju zakoncev po rojstvu otroka, se prikrade še materina negotovost o svojem telesu, očetje pa se pogosto zaradi njenega posvečanja le otroku počutijo zelo zapostavljeni. Nekatere matere so poleg tega še jezne in zamerljive, ker jim možje ne pomagajo dovolj pri skrbi otroka in delu v gospodinjstvu. Edina pomembna stvar, ki si jo morata oba zapomniti, je ta, da morata delovati skupaj kot ekipa, obenem pa ne smeta zanemarjati medsebojnega odnosa.

S pogovorom do seksa
Matere se zaradi dodatnih kilogramov in spremenjene postave po rojstvu otroka pogosto počutijo negotove in nezadovoljne, kar pa lahko močno vpliva na spolno življenje zakoncev. Dober soprog ima ženo rad in jo razume ne glede na spremenjen videz. Žene pa se morajo zavedati, da morajo kljub otroku svojemu soprogu še vedno izkazovati ljubezen in spoštovanje. Pogovor bo rešil marsikatero zadrego in vrnil intimnost.

Kaj pričakovati v prvih mesecih starševstva?
Prvih šest tednov je najtežjih. Vse, kar dojenček počne, je, da joka, kriči, jé, bruha in spi. To pa je dovolj za testiranje še tako mirnih osebnosti. Pogosto so starši nenaspani, drug za drugega enostavno nimajo časa, kar je idealen razlog za prepir. Najboljši način, da vajin zakon preživi, je skrbno izbran načrt. Razdelita si naloge in težave v zakonu bodo manjše. Na dan si morata obvezno vzeti nekaj minut samo zase.

Do šestega meseca otrokove starosti lahko stres samo še narašča. Takrat bo otrok že bolj okreten, saj se bo že plazil in ne bo ves čas na očeh. Znova bo nujno potreben načrt, pri katerem zakonca delujeta kot usklajena ekipa in poskušata preprečiti, da bi postala težava preveč pomembna.

Do otrokovega prvega leta starosti se bodo vsakdanja opravila že normalizirala. Potrudita se, da vama romance v razmerju ne bo primanjkovalo, zdaj je čas, da svojo ljubezen znova oživita. Na tem mestu so popolnoma nepotrebna draga darila in večerje, poskrbita za medsebojno naklonjenost. Dovolj bo morda že en kompliment na dan in izkazovanje spoštovanja. Vse to v razmerju naredi prave čudeže in morebitne težave v zakonu po rojstvu otroka naredi lažje.

Komentarjev 1
  • Igor Đukanović 19:35 16.junij 2011.

    Hu. Na prenovljeni strani so tudi vsebine zanimivejše in manj rumene. :)