Magazin
43 ogledov

Zakrijte grenak okus zdravila

Kljub slabemu počutju malčki še ne razumejo, da je grenko zdravilo pot do boljše Žurnal24 main
Jemanje sirupov in tablet je za najmlajše neprijetna izkušnja.

Prehladi, angine in vnetja ušes, ki so pri otrocih zelo pogost pojav, zahtevajo jemanje zdravil, čemur pa se otroci po navadi z vsemi močmi upirajo. Predlagamo vam nekaj trikov, s katerimi boste malčke lažje prepričali, da pogoltnejo tableto ali žličko sirupa.

Izberite žvečilne tablete. Kadar obstaja možnost izbiranja med več oblikami zdravila za otroka, se odločite za žvečilne tablete, saj so najprijetnejšega okusa in najmanj spominjajo na jemanje zdravil. Otroci jih povezujejo z bomboni in sladkanjem, nikakor ne z boleznijo. Njihova prednost je tudi, da jih otrok lahko vzame sam, brez pomoči staršev, kar mu daje nekaj samostojnosti. Žvečilne tablete so že po embalaži otrokom prijaznejše kot klasična zdravila, zato jih otroci prej sprejmejo za svoje.

Naj zdravilo izbere sam. Kadar gre za zdravila, ki jih lahko dobite v več barvah ali okusih (pastile za grlo, sirup proti kašlju ...), otroku dovolite, da barvo ali okus izbere sam.

Po zdravilu posladek. Kadar izbira ni mogoča in so zdravila za otroka nadvse neprijetnega okusa, poskušajte slabo izkušnjo omiliti tako, da otrok takoj po sirupu zaužije grižljaj nečesa, kar ima rad. To so po navadi sladkarije, ki okus zdravil sicer zakrijejo uspešno, a je bolj zdrava različica sadni jogurt.

Pridnost nagradite. Na velik list papirja narišite pisano razpredelnico, v katero bo otrok vsakič, ko bo vzel zdravilo, nalepil zvezdico. Na koncu zdravljenja naj ga čaka majhna nagrada. To je odlična strategija, kadar jemlje antibiotike, saj so neprijetnega okusa, a jih je nujno jemati redno in do konca.

Načrtujte ozdravitev. Otrok bo lažje dojel, čemu služijo zdravila, če mu boste pojasnili, kaj vse bo spet lahko počel, ko se bo po jemanju zdravil končno počutil bolje. Naredite načrte, kaj boste takrat počeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.