Magazin
250 ogledov

Zanosite pred 35. letom

Fotografija je simbolična. (Foto: iStockPhoto) Žurnal24 main
Tokrat smo o načrtovanju nosečnosti za nasvet vprašali ginekologinjo, ki nam je zaupala, kdaj je najprimernejši čas za nosečnost in kako se nanjo pripravimo.
"Z a prvega otroka je najprimernejši čas med 20. in 30. letom starosti,” meni ginekologinja Nataša Tul Mandič. Dodaja še, da se po 35. letu pojavlja vse več težav z zanositvijo, več je spontanih splavov in zapletov v nosečnosti, po tej starosti pa začne upadati tudi kvaliteta sperme.

Opustite kajenje
Vsem, ki načrtujejo povečanje družine, ginekologinja svetuje zdrav življenjski slog, redno zdravo prehrano, če se le da, vsakodnevno gibanje na svežem zraku, dovolj počitka in čim manj stresa. "Opustite kajenje ter ne uživajte alkohola in nedovoljenih substanc. Tiste, ki jemljete kakršnakoli zdravila, se o jemanju posvetujte z zdravnikom,” svetuje Tulova.

Izračunajte ovulacijo
Z rednimi spolnimi odnosi zagotovite pogoje, da se jajčece in semenčica srečata v pravem trenutku. Računanje plodnih dni ni potrebno, lahko pa s pomočjo testov določite, kdaj je čas ovulacije. Pri zdravih parih lahko do spočetja mine 6 do 12 mesecev, zato nikar ne obupajte, če ne uspe v prvem poskusu.

Mini intervju
Odgovore na najpogostejša vprašanja o zanostivi, nam je zaupala Nataša Tul Mandič, specialistka ginekologije in porodništva.

Kdaj je najprimernejši čas za zanositev?
Najlepše je takrat, ko si to oba partnerja želita, z medicinskega vidika gledano pa takrat, ko je ženska v dobri fizični kondiciji.

Kakšne dodatke k prehrani svetujete?
Tri mesece pred zanositvijo in še v nosečnosti svetujemo jemanje folne kisline – 400 miligramov na dan. To je vitamin, ki je nujno potreben pri delitvi vsake celice in se dobi v lekarni brez recepta.

Kako pogosti naj bodo spolni odnosi?
Tisti, ki načrtujejo zanositev, svetujem odnose 2-3 krat na teden, vendar ni nič narobe, če se občasno to prekrši. Tudi natančno računanje plodnih dni ni zagotovilo, da se bo ovulacija zgodila točno takrat, ko smo izračunali.

 

Preberite še:

Kakšen je vaš nasvet bodočim staršem?
Predvsem zdrav življenjski slog obeh partnerjev, ženske naj se oglasijo pri svojem ginekologu, ki bo pravil osnovni pregled rodil, ultrazvok in odvzel bris materničnega vratu. Svetujem sproščene redne spolne odnose in predvsem veliko ljubezni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.