Magazin
23 ogledov

Zaradi zdravil lahko zanosite

Če nosečnica že mora vzeti zdravilo, naj ga po posvetu z zdravnikom vzame v manj Žurnal24 main
Nekatera zdravila lahko oslabijo učinek kontracepcijske tabletke.

Oralna kontracepcijska sredstva so zelo zanesljiva in priljubljena zaščita pred nosečnostjo, vendar lahko nekatera zdravila oslabijo njihove učinke in povečajo možnost zanositve kljub jemanju zaščite. Z zdravnikom se vedno posvetujte, kako nova zdravila vplivajo na delovanje tabletke.

Antibiotiki. Ob jemanju antibiotikov ne smete nikoli pozabiti na dodatno zaščito, če ne želite zanositi. Priporočljivo je, da tudi teden ali dva po prenehanju terapije z antibiotiki poleg hormonskih uporabljate še nehormonska zaščitna sredstva (kot sta kondom ali diafragma).

Naravni prehranski dodatki. Tudi izvlečki in rastlinski koncentrati niso nedolžni. Predvsem šentjanževka oziroma tavžentroža naj bi imela na delovanje tabletke močan negativen učinek.

Zdravila za epilepsijo. Ta zdravila pogosto vsebujejo topiramat, fenobarbital in karbamazepin, učinkovine, ki naj bi oslabile zaščito pred nosečnostjo.
Antidepresivi in anksiolitiki. Tudi nekatere vrste zdravil za zdravljenje anksioznih motenj, depresije in nespečnosti lahko pri dolgotrajnem jemanju vplivajo na učinkovitost kontracepcije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.