Magazin
77 ogledov

Zaščitite pasje tačke

Preprečite, da bi pes pojedel preveč snega. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pred zimskimi sprehodi ne pozabite zaščititi pasje tačke in tako preprečiti neljube razjede ali poškodbe občutljivih blazinic. Ne spreglejte še drugih praktičnih nasvetov veterinarke.

Nikamor brez mazila
Sneg, led in sol lahko močno poškodujejo pasje tačke in blazinice, zato jih pred zimskimi sprehodi ne pozabite zaščititi. "Te boste najlažje zaščitili s posebnimi mazili, ki delujejo ves dan in tako pasje tačke varujejo od jutra do večera," svetuje veterinarka Iris Selan iz Klinike Tristokosmatih. Posebna mazila dobite v veterinarskih ambulantah ali specializiranih prodajalnah, namesto njih lahko uporabite tudi klasičen vazelin. Kljub uporabi mazil pa tačk po končanem sprehodu ne pozabite sprati pod mlačno vodo. Če ima vaš pes med blazinicami veliko dlak, jih lahko postrižete – tako boste preprečili vozlanje, razjede in dodatno draženje blazinic s soljo, ki se na njih nabere med sprehodom.

Za pse je dobro, da se pozimi sprehajajo obuti.
Iris Selan, dr. vet. med.
Čeveljci za pogumne
Pasji ljubljenčki se v tujini po mestnih ulicah vse pogosteje sprehajajo v udobnih pasjih čeveljcih, ki poleg zaščite preprečujejo zdrse in z njimi povezane poškodbe. "Obuvala za pse so pri nas za zdaj še malo manj uveljavljena praksa, čeprav je za pse bolje, da se pozimi sprehajajo obuti," razlaga Selanova, ki čeveljce še posebej priporoča zelo kosmatim pasmam – tako boste preprečili tudi nabiranje snega na tačkah. Dobra pasja obuvala ne zaostajajo za človeškimi, saj so narejena iz nepremočljivih gore tex materialov, usnja, gume. Enako velja za ceno – ta je pogosto določena posebej za prednje in zadnje tačke. Cene obuval, ki jih pri nas lahko naročite prek spletne prodaje, se gibljejo od 15 do 70 evrov.

Plašč za kratkodlake
So plašči in puloverji s kapucami za pse res potrebni ali gre le za modne muhe lastnikov? Selanova uporabo plaščev svetuje kratkodlakim pasmam, z njimi pred mrazom zavarujte tudi druge starejše pse.

Preprečite pasji prehlad
Če kosmatinca zabavate z metanjem snežnih kep, ki jih lovi, pred naslednjo igro raje še enkrat premislite. Takšna igra poleg telesnih poškodb lahko pripelje do prehlada ali angine, saj psi med igro pojedo kar nekaj snega. Z uživanjem snega si psi lahko prehladijo tudi želodec, zato pazite, da ga pes na sprehodu ne bi pojedel preveč. Izogibajte se sprehajanju na ledu, pazite na morebitne ureznine, po končanem sprehodu pa psa dobro posušite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.