Magazin
28 ogledov

ZDA svarijo pred potovanji v Egipt

Egipt turisti Shutterstock
ZDA so posvarile svoje državljane pred potovanji v Egipt in naročile diplomatskemu osebju, ki ni nujno, naj zapusti državo.

Za ta korak so se odločile po zadnjih protestih v Egiptu, v katerih so bile v petek zvečer ubite tri osebe, med njimi nek Američan.

Ameriški State department je v petek sporočil, da je "dovolil odhod omejenega števila nenujnih uslužbencev in družinskih članov" iz Egipta. Obenem je vse Američane v Egiptu opozoril, naj bodo previdni, ostalim pa zaradi nevarnosti "političnih in socialnih nemirov" odsvetoval potovanja v državo. Kot poroča britanski BBC, je glavno letališče v Kairu prenapolnjeno s potniki, ki želijo čim prej zapustiti Egipt. Vsi leti za Evropo, ZDA in Zalivske države so razprodani.

Najmanj 139 ranjenih

V nasilju med privrženci in nasprotniki egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, ki so spremljali petkove množične proteste po državi, so bile ubite tri osebe, med njimi ameriški državljan, na desetine ljudi, najmanj 139, je bilo ranjenih. Dve osebi, nek Egipčan in pa Američan, sta bili ubiti v Aleksandriji na severu države, ko so protestniki napadli tamkajšnje prostore Mursijeve Muslimanske bratovščine, nakar sta posredovali policija in vojska. Nek egiptovski novinar je bil ubit v nemirih v Port Saidu, prav tako na severu.

Množični protesti so v petek potekali tudi v prestolnici Kairo. Nasprotniki Mursija so se med drugim zbrali na trgu Tahrir, privrženci pa pred glavno mošejo. O novih protestih in nasilju so poročali tudi iz mest v delti Nila, med drugim iz Mansure, kjer so bili sicer od srede ubiti že štirje ljudje, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.