Magazin
216 ogledov

Zdrav zajtrk za šolarja

Okusen in kakovosten zajtrk pripravite skupaj z otrokom. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pravilna in zdrava prehrana malega šolarja je izjemnega pomena. Še pred prvo učno uro mu pripravite okusen in zdrav obrok.

Z vsakodnevnim navajanjem otroka na prvi jutranji obrok svojemu otroku ne boste le zagotovili potrebne energije v prvih šolskih uricah, pač pa mu boste mimogrede privzgojili tudi zdrave prehranjevalne navade.

Kruh in žitarice
Vsak zdrav zajtrk bi naj vseboval vsaj eno žito, najsi bo to v obliki kosmičev, mislijev ali kruha. Če boste otroku za zajtrk postregli kruh, naj bo ta polnozrnat ali mešan. Izogibajte se belemu kruhu, saj velja za manj zdravega, črn kruh pa bi v drobnem otroškem želodčku utegnil povzročiti neprijetno napenjanje.

Mleko in mlečni izdelki
V zdrav zajtrk svojega otroka lahko vsakodnevno vključite tudi mleko in raznovrstne mlečne izdelke. Lahko izberemo mleko z manj maščobami ali z dodanim kalcijem za krepitev in zdrav razvoj kosti. Kos manj mastnega sira ali sirni namaz z zelišči bo prav tako zanimivo popestril obrok.

Sadje
V otrokovem zajtrku naj ne manjka sveže ali suho sadje. Če otrok ne mara uživati surovega celega sadja, ga lahko pritegnete tudi tako, da skupaj izdelate tako imenovani smoothie. Kot droben posladek lahko zajtrku dodate tudi suho sadje, izberite takšno, ki vsebuje nekoliko več naravnega sladkorja (marelice, slive, ananas ...).

Napitki
Kava in agresivni pravi čaji v otrokovem zajtrku vsaj do 14. leta načeloma nimajo kaj iskati. Ob zajtrku lahko otroku ponudite kozarec toplega mleka, kakav ali blag zeliščni čaj, sladkan z medom. V toplejših dneh bo vašemu otroku odlično del tudi kozarec hladnega (ne mrzlega!) naravnega sadnega soka, ki ga lahko kupite v trgovini, ali še bolje – pripravite zjutraj sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.