Magazin
54 ogledov

Zdrav zrak v stanovanju

Svež veter. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Jesen prinaša težave s prekomerno vlago ali z izsušenim zrakom v stanovanju, kar negativno vpliva na počutje in kakovost življenja.

Pri uravnavanju vlage si lahko pomagate z nekaj preprostimi ukrepi, lahko pa posežete po sušilcih in vlažilcih zraka.

Vlaga otežuje dihanje
V slabo izoliranih stanovanjih je čezmerna vlaga pogosta nadloga. Poleg neestetskega videza sten (odpadanje ometa, temne pike) prevlažno ozračje slabo vpliva na zdravje stanovalcev. Takšno okolje je idealno za razvoj in razmnoževanje pršic in plesni, kar še posebej slabo vpliva na ljudi, ki imajo težave z dihali – astmatiki in ljudje, alergični na pršice.

Radiatorji izsušujejo grlo
Še pogostejša nadloga je suh zrak, ki je posledica uporabe centralnega ogrevanja. Suh zrak draži dihala, oči ter sluznico nosu in grla, kar je še posebej nadležno v času prehlada, neugodno pa vpliva tudi na alergije.

Rešitev za 30 evrov
Težave lahko rešite z nakupom vlažilca ali sušilca zraka. Najcenejše vlažilce dobite že za 30 evrov, sušilce v obliki kamna, ki so uporabni pol leta, pa že za pičlih 15 evrov. Električni sušilci zraka so nekaj deset evrov dražji, cene najboljših naprav pa dosegajo 200 evrov ali več.

Imejte vlažnost pod nadzorom
Zračite. Zamenjajte zrak s svežim. Okna odprite na stežaj za vsaj pet minut. Da bi bilo zračenje še hitrejše in učinkovitejše, naredite prepih.

Odmaknite pohištvo od sten. Nekaj centimetrov bo dovolj. Zrak bo lažje krožil in za omarami se ne bo nabirala vlaga.

Radiatorje odprite le, kadar je nujno. V jasnih dneh dvignite rolete in izkoristite sončno toploto za ogrevanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.