Magazin
6 ogledov

Zdrava prehrana vpliva na IQ

Zdrava prehrana pri otrocih je pomembna tudi za njihov inteligenčni kvocient. (F Žurnal24 main
Slaba prehrana pri otrocih negativno vpliva na razvoj možganov, menijo strokovnjaki.

Otroci, ki se prehranjujejo s hitro in nezdravo prehrano, bi lahko v poznejših letih življenja imeli nižji inteligenčni kvocient kot otroci, ki posegajo po zdravih živilih, je pokazala raziskava Univerze Bristol. V raziskavi je sodelovalo 14 tisoč otrok, ki so se rodili v letih 1991 in 1992, temelji pa na primerjavi njihovih prehrambenih vzorcev in inteligenčnih kvocientov, ko so bili stari tri, štiri, sedem ter osem let in pol.

Starši so na začetku raziskave izpolnili vprašalnik, v katerem so morali podrobno opisati prehranjevalne navade svojih otrok. V skladu z rezultati so otroke razdelili v tri skupine. Prva se je prehranjevala predvsem s hrano, bogato z maščobami, druga skupina je jedla veliko mesa in zelenjave, tretja skupina pa se je prehranjevala predvsem z veliko sadja, zelenjave, riža in testenin.

Povezanost prehrane in inteligenčnega kvocienta pri otrocih je bila prisotna ne glede na dejavnike, kot so stopnja izobrazbe staršev, socialno-ekonomski status ali čas dojenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.