Magazin
212 ogledov

Zdravljenja ne odlagajte

Par, pri katerem je oploditev z biomedicinsko pomočjo uspešna že v prvem poskusu Žurnal24 main
Neplodnost. Preiskavo naj najprej opravi moški, saj je ta pri njem manj zahtevna.

Eda Vrtačnik Bokal, predstojnica oddelka za reprodukcijo ljubljanske ginekološke klinike, nam je zaupala okvirne postopke zdravljenja neplodnosti. Priporoča, da moški s seboj že prinese analizo semena.

1–3 mesece traja čakalna doba za zdravljenje neplodnosti v Ljubljani, v Mariboru vsaj 4 mesece, iz postojnskega centra za zdravljenje neplodnosti pa nam niso odgovorili.

1. Anamneza
S parom se najprej pogovorijo o tem, koliko časa že traja prizadevanje za nosečnost, in o morebitnih težavah pri spolnih odnosih. Zanimajo jih menstrualni ciklus, morebitne pretekle nosečnosti in njihov izid, ali je kdo od njiju prebolel katero od spolno prenosljivih bolezni ali vnetje rodil in ali se zdravita zaradi kakšne bolezni. Vprašajo tudi po zasvojenostih, kot sta kajenje in jemanje drog.

2. Ultrazvok pri ženski
V drugi polovici ciklusa opravijo ultrazvočno preiskavo rodil, s katero lahko ugotovijo nepravilnosti maternice in spremembe na jajčnikih in maternici.

3. Preiskava rodil
Prehodnost jajcevodov preiskujejo s histerosalpingografijo, spremembe na rodilih z laparoskopijo, maternično votlino pa pregledajo s histeroskopijo.

4. Analiza hormonov
Pri ženski analizirajo tudi raven hormonov v krvi od tretjega do šestega dne ciklusa.

Kdaj je treba začeti zdravljenje. Če po letu rednih spolnih odnosov, kar pomeni vsaj trikrat na teden, par ne zanosi, ginekologa predlagata obisk v ambulanti za zdravljenje neplodnosti. Če je ženska stara več kot 35 let, pa že po šestih mesecih.

5. Ko je vzrok moški
Če spermiogram kaže na moški vzrok neplodnosti, pri ženskah ne izvajajo invazivnih diagnostičnih metod, razen če morajo odstraniti ciste na jajčniku, miome na maternici ali popraviti nepravilno pregrajeno maternico.Trajanje zdravljenja je odvisno od vzroka za neplodnost.

Mladost je zaveznica
Pri ženskah, mlajših od 35 let, je uspeh zdravljenja zelo dober, saj pri le dveh ponovitvah zunajtelesne oploditve rodijo v 60 odstotkih. Uspeh zdravljenja pri ženskah, starejših od 40, pa je lahko pri večkratnih ponovitvah tudi samo 15- do 20-odstoten.

Neploden vsak sedmi par
V Evropi je po ocenah neploden vsak sedmi par, kar verjetno drži tudi za Slovenijo. Pri nas zdravstveno zavarovanje neplodnemu paru krije šest ciklusov OBMP do prve uspešno zaključene nosečnosti, do druge pa štiri, toda le do 43. leta starosti matere. Ciklus stane okoli 1.500 evrov.

Lani 440 tujih parov
Slovenija je zaželena destinacija za zdravljenje neplodnosti tudi pri parih iz tujine. Lani se je v mariborskem centru za oploditev z biomedicinsko pomočjo (OBMP) zdravilo 440 parov iz tujine, pravi Veljko Vlaisavljević, predstojnik oddelka za reproduktivno medicino mariborskega kliničnega centra. "Čakalna doba za te pare, ki so samoplačniki, je daljša kot eno leto," dodaja. Kljub temu je po anketi srbske Elle Maribor najbolj priljubljen center za OBMP v regiji. Po pisanju Slobodne Dalmacije se je mariborski center uvrstil med prvih deset evropskih medicinskih centrov, kjer hrvaški pari najpogosteje poiščejo pomoč, še pravi Vlaisavljević. Mariborski center ima tudi akreditacijo za izvajanje evropsko priznanega izobraževanja na področju reproduktivne medicine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.