Magazin
158 ogledov

Zdravljenje od 300 do 400 evrov

"Ocenjuje se, da ima po petem letu od 25 do 35 odstotkov psov težave z gibali," Žurnal24 main
"V Evropi smo prvi, ki bomo ponudili zdravljenje nekaterih sklepnih bolezni pri psih s pomočjo matičnih celic," nam je povedal Gregor Majdič z veterinarske fakultete.

Zaenkrat so po njegovih besedah poskusno zdravili osem psov in vsi njihovi lastniki poročajo o pomembnem izboljšanju. Zdravljenje poteka tako, da psom odvzamejo košček maščobnega tkiva, iz katerega osamijo matične celice, jih namnožijo in nato psu vrnejo njegove lastne matične celice, ki so se sposobne razviti v različne telesne celice in tako pomagajo pri zdravljenju. Zaenkrat so poskusno zdravili le sklepne zadeve, v kratkem pa nameravajo poskusno zdraviti še displazijo kolkov, ki so zelo pogoste pri nekaterih pasmah, na primer pri nemških ovčarjih. "Razmišljamo pa tudi že o zdravljenju težav s srcem, kjer bi matične celice pomagale pri oslabelosti srca, poleg psov pa nameravamo ponuditi podoben način zdravljenja tudi lastnikom konjev in mačk," pravi Majdič. Dodaja, da so pri konjih za takšen način zdravljenja zanimive predvsem poškodbe tetiv.

Pomembna je preventiva
"Šepanje se sicer pojavlja pri vseh psih v različnih življenjskih obdobjih, lahko se pojavi tudi pri mladih psih,"
pojasnjuje Majdič. Lahko je pasemsko pogojeno ali pa je povezano z nekaterimi boleznimi in poškodbami sklepnega hrustanca. Lahko pa je tudi starostno pogojeno – starejši kot je pes, več je možnosti za okvaro in poškodbo gibalnega sistema. "Ocenjuje se, da ima okrog 2535 odstotkov vseh psov težave z gibali po petem letu starosti. Vendar pa ob dobri oskrbi živali s strani lastnikov, kot so preventiva, pravilna prehrana, razni dodatki k hrani, in s strani veterinarjev, ni nujno, da pride pri vseh psih do kliničnih znakov ali pa se jih lahko vsaj odloži," pojasnjuje.

Kmalu rutinsko
Začetni poskus zdravljenja sklepnih bolezni pri psih z matičnimi celicami je končan, bodo pa vse pse, ki so sodelovali, še dolgo spremljali. "Zdaj se pripravljamo na to, da bomo lahko ponudili to zdravljenje vsem lastnikom in načrtujemo, da bomo v prihodnjih nekaj mesecih lahko to zdravljenje izvajali povsem rutinsko," napoveduje Majdič. Za več informacij se lastniki lahko obrnete kar nanj in sicer na gregor.majdic@vf.uni-lj.si. "Ker zdravljenja še ne ponujamo komercialno, natančne cene storitve še ne moremo podati, ocenjujemo pa, da bo med 300 in 400 evri," še pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.