Magazin
1539 ogledov

Zelenjavni zavitek

zavitek Blanka Kefer
Če ne veste, kako bi do konca porabili zelenjavo, pripravite zavitek. Brez skrbi lahko vanj dodate tudi zelenjavo, ki v receptu ni omenjena.

Sestavine:

Za zelenjavni zavitek:

Za bešamel:

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 1/4 l mleka

Za zeliščno omako:

  • muškatni orešček (mleti)
  • jogurt (okoli 200 ml)
  • 1/2 skodelice kisle smetane
  • drobnjak
  • peteršilj
  • koper (svež)
  • sol
  • poper

Priprava:

  • Za zelenjavni zavitek operemo zelenjavo in v velikem loncu segrejemo osoljeno vodo. Ko voda zavre, damo za okoli dve minuti kuhat zelenjavo, nato precedimo in posušimo.
  • Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
  • Za bešamel stopimo v posodi maslo, primešamo moko in dodamo mleko. Nenehno mešamo, da ne nastanejo grudice.
  • Olupimo česen in čebulo in na drobno nasekljamo.
  • Nato zmešamo zelenjavo z bešamelom, nasekljanim česnom in čebulo. Začinimo s soljo, poprom in kumino.
  • Na kuhinjsko krpo položimo listnato testo in ga na spodnji premažemo z zelenjavnim nadevom. Zavitek ob straneh rahlo stisnemo in nato zvijemo. Konce dobro zatisnemo, da ne bi nadev uhajal iz zavitka.
  • Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo zavitek. Premažemo z razžvrkljanim jajcem in damo v pečico za 25–30 minut.
  • Za zelenjavno omako zmešamo jogurt s kislo smetano. Sesekljamo drobnjak, koper in peteršilj ter primešamo v jogurtovo omako. Začinimo s soljo, poprom in po želji z muškatnim oreščkom.
  • Zelenjavni zavitek z zeliščnim prelivom lahko postrežemo toplega, zelo priporočljiv pa je tudi kot hladna malica v službi.

Nasvet:

Glede na sezono lahko zelenjavni zavitek z zeliščno omako pripravimo tudi s šparglji ali bučkami.

Več receptov za okusne zavitke poiščite tukaj!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.