Magazin
74 ogledov

Želite varovanje doma? Bodite previdni!

dom Shutterstock
Varovanja ne zaupajte prvemu ponudniku, temveč dobro preiščite in preverite trg.

Ker je obiskovanje podjetij ter osebno preverjanje izkaznic in licenc zamudno delo, se zadeve lahko lotite tudi z druge strani. "Na spletni strani Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja Zrszv.si lahko najdete seznam varnostnih podjetij z licenco, za katera zbornica jamči, da opravljajo kakovostne storitve in so zaupanja vredni," svetuje predsednik zbornice Branko Slak. To so podjetja, ki so člani zbornice in imajo licenco za opravljanje teh storitev. "Konec koncev v vaše stanovanje ne spustite kogarkoli; zakaj bi to storili ravno takrat, ko urejate varovanje doma," poudarja Slak.

Na tem seznamu je več kot 90 odstotkov vseh slovenskih podjetij, ki se ukvarjajo z varovanjem, zato je izbira res široka in lahko poiščete vam najbližjega ponudnika oziroma ponudnike.

Primerjajte in premislite

Različna podjetja vam bodo na vaše povpraševanje o varovanju doma ponudila različne rešitve, ki se bodo lahko razlikovale tako po izdelkih kot ceni storitev in končnemu izkupičku. Slak priporoča, da se čim bolj informirate, izberete več podjetij, jim pošljete enako povpraševanje in potem med njihovimi ponudbami izberete tisto, ki vam najbolj ustreza.

Sankcije

Če ste tudi sami naleteli na podjetje, ki ponuja storitve varovanja, a za to nima licence (oziroma njihovi zaposleni ne nosijo izkaznic), oziroma če sumite, da ste tudi sami žrtev takšnih preveč iznajdljivih podjetnikov, lahko o tem obvestite tržno inšpekcijo ali Zbornico za razvoj slovenskega zasebnega varovanja. Na njihovi spletni strani lahko prek obrazca oddate tudi anonimno spletno prijavo (svoje podatke lahko pustite le, če si to sami želite). Zagotavljajo, da jih bodo skrbno proučili in ob ugotovljenih kršitvah ustrezno ukrepali.

Goljufije

Povpraševanje po varnostnih storitvah in izdelkih se povečuje, s tem pa je na trgu tudi vse več podjetij, ki to ponujajo. Vendar vsakemu ne gre zaupati, saj je veliko takih, ki kupce zavajajo. "Inšpekcija redno nadzoruje stanje, prijav kršitev je izjemno veliko," pravi Branko Slak, predsednik Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja.

Vprašajte za licenco

Po Slakovih besedah veliko ponudnikov deluje brez licence, ki je za opravljanje takih storitev nujna in jo podeli ministrstvo za notranje zadeve. Ta licenca zahteva od podjetja tudi to, da njegovi zaposleni (od varnostnikov do monterjev varnostnih kamer in podobnih pripomočkov) nosijo službene izkaznice, ki potrjujejo, da so usposobljeni za to delo. "V Sloveniji imamo sprejete tudi tehnične standarde varovanja," poudarja Slak. Nelicencirana podjetja vam na primer lahko vgradijo nekakovostne izdelke, ki ne služijo svojemu namenu. "Pogosto take izdelke ponudijo celo po bistveno višjih cenah kot licencirana podjetja," opozarja strokovnjak.

Celovito

Strokovnjaki, ki smo jih povprašali o varovanju, se strinjajo, da je, ko se odločite za povečanje varnosti doma, treba poskrbeti prav za vse. Če so vrata stara in slaba, vam namreč odlična ključavnica prav nič ne pomaga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.