Magazin
75 ogledov

Želja po otroku veča libido

null Žurnal24 main
Strokovnjaki so proučevali, ali lahko iztekajoča se biološka ura nezavedno vpliva na spolno vedenje žensk in tako občutno povečuje njihov libido.

Ekipa mladih znanstvenikov Teksaške univerze je pred kratkim končala študijo, v kateri so proučevali spolno vedenje žensk v zrelih letih. Predpostavljali so namreč, da se v želji po otroku poveča ženski libido, oziroma poenostavljeno rečeno: ženske, ki se jim izteka biološka ura, se hitreje in brez pomislekov podajajo v kratkotrajne in nepremišljene spolne avanture.

V ozadju želja po otroku
Žensko telo bi naj bilo tako, sledeč po zgornjih raziskavah, "programirano za nadaljevanje in ohranjanje vrste". Ženskam v poznejših letih, ki še niso izkusile materinstva, tako telo narekuje čimprejšnjo zanositev, saj za to namreč več nimajo časa na pretek. V skladu s tem bi se ženski naj občutno povečala želja po spolnosti, za katero pa se dejansko skriva neizpolnjena želja po otroku.

Libido z leti vse višji
Ekipa znanstvenikov je svoje ugotovitve bazirala na rezultatih ankete med več kot 800 ženskami. Anketiranke so glede na njihovo starost najprej razvrstili v tri skupine:

  • v prvo so sodile ženske starosti od 18 do 26 let – to je bila skupina, kjer je biološko gledano rodnost najvišja
  • v drugo skupino so uvrstili ženske starosti od 27 do 45 let – te so imele nizko stopnjo rodnosti
  • v zadnjo pa so sodile ženske nad 46 let – pri teh so se že kazali prvi znaki menopavze.


Raziskovalci so ugotovili, da so ženske v drugi skupini veliko bolj pripravljene na raznovrstne spolne avanture in kratkotrajnejša razmerja. V tej skupini so ženske prav tako imele pestrejšo in na sploh bolj aktivno spolno življenje. Zanimivo je bilo tudi dejstvo, da se je nižji libido pokazal pri ženskah v prvi skupini, ne glede na dejstvo, da mnoge od teh še niso imele otrok. Strokovnjaki so nenazadnje opazili tudi izredno povečano željo po spolnosti pri ženskah tik pred menopavzo.

"Kriva"  večja samozavest
Vendar pa ne pozabimo na dejstvo, da je lahko povečan libido tudi posledica skozi leta pridobljenih izkušenj in dejstva, da ženske sčasoma postajajo tudi samozavestnejše glede svojega telesa in posledično tudi v spolnosti. Strokovnjaki so upoštevali seveda tudi to možnost, saj je namreč za razliko od ravni libida, stopnja plodnosti z leti vse nižja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.