Magazin
38 ogledov

Ženske imajo raje gibčnejše

"Ženske zanima raznovrstnost giba. Pritegne jih tisti, ki se vrti, veliko giblje Žurnal24 main
Dobri plesalci imajo več možnosti, da osvojijo ženske, saj delujejo zdravi.
Ste dober plesalec?
Dober plesalec je tisti, ki se je sposoben uskladiti z vsakim plesnim partnerjem, in sicer kjerkoli, kadarkoli, na kakršnokoli glasbo.

Kako postati dober plesalec

Slovenci se morajo predvsem naučiti čutiti glasbo. To pomeni, da plešeš na ritem, na melodijo, na vokal, na vsak inštrument v skladbi. Kako to narediš? Zavrti si (salsa) skladbo, ki ti je najbolj všeč. Potem v njej določi vse elemente – poslušaj igranje vsakega inštrumenta posebej. Nato pleši osnovne korake na posamezen inštrument, potem začni premikati ramena, nato še boke, dokler ne združiš vsega. In na koncu: pleši z nasmehom na ustnicah!

(Nasveti učitelja salse Malika Nadeema na www.salsaslovenija.org)

"Ženske so pozorne na osrednji del moškega telesa – trup, vrat in glavo. Ne zanima jih le hitrost gibov, ampak tudi njihova raznovrstnost. Pritegne jih tisti, ki se vrti, priklanja, veliko giblje in pokimava," je ugotovitve nedavne študije povzel britanski razvojni psiholog Nick Neave. Gre za prvo raziskavo o plesnih gibih, ki moške delajo privlačnejše v očeh žensk. Po mnenju raziskovalcev naj bi gibi, ki jih ženske povezujejo z dobrim plesom, nakazovali na dobro zdravje in razmnoževalni potencial.

Gibi za ženske
"Ljudje, ki hodijo zvečer ven, intuitivno vedo, kaj naredi dobrega in slabega plesalca,"
je razložil Neave. "Mi smo prvič vse te dejavnike povezali v biometrično analizo, tako da lahko natančno izračunamo, kateri so tisti gibi, ki delajo moške privlačnejše v ženskih očeh," je dodal. Raziskava je potekala tako, da so povabili mlade moške, ki niso bili poklicni plesalci, v laboratorij. Tam so dobili nalogo, naj zaplešejo na zelo osnoven ritem bobnov, vse skupaj pa je snemalo 12 kamer. Te gibe so potem računalniško obdelali in dobili enega računalniškega plesalca, avatarja. Tega so nato ženske ovrednotile z oceno od ena do sedem. Rezultati so presenetili, saj v nasprotju s pričakovanji žensk niso toliko zanimali ekspresivni gibi rok ali nog, ampak ugotovitev iz prvega odstavka.

Dvorijo kot živali

Neave je z raziskavo hotel ugotoviti, ali mladi moški v klubih izvajajo podobne obredne gibe dvorjenja, kot jih izvajajo živali v divjini. Pri živalih ti gibi govorijo o njihovem zdravju, starosti, razmnoževalnem potencialu in stanju hormonov. "V naravi mora biti samec dobro telesno pripravljen, da izvaja samicam privlačne gibe. Mislimo, da je enako pri ljudeh," je sklenil Neave.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.