Magazin
36 ogledov

Zgodba izdaje prve punk plošče v Sloveniji

Z nastankom Pankrtov se je rodila generacija slovenskega in jugoslovanskega punk Žurnal24 main
So plošče, ki so rezultat nekega časa. Prva plošča pankrtov je rezultat nekega dolgčasa, v katerem se je rodila generacija slovenskega in jugoslovanskega punka.

Sredi 70-tih je v Ljubljani vladal totalni dolgčas. Manjkalo je kafičev, ki se niso zapirali ob deseti uri zvečer. Manjkalo je prostorov, kamor se je človek lahko zatekel in zabaval. Manjkalo je nekaj novega, saj se je Ljubljana utapljala v neskončni sivini, obstajala je samo bela in črna, ter neskončna poletja.

 
 

Pankrti so bili izoblikovane osebnosti, ki so sceno ostre levice izkoristili za predstavljanje sebe.

Vladimir Arsenijevič

 
Gregor Tomc, sicer tekstopisec in manager Pankrtov, je nekega dne iz Londona prinesel ploščo britanske skupine Sex Pistols, ki se je kaj kmalu predvajala na radiu Študent. To je bil tudi prvi stik slovenske publike s punkom. Poleg radia Študent je bil tudi Andrej Šifrer, ki je Študentu sledil in predstavil punk širši publiki na radiju Slovenija.

Prvi koncert legendarne skupine je bil daljnega leta 1977 na gimnaziji Moste. Vtis je bil pričakovan, saj so ljudje bolj opazovali in poslušali novo čudo od glasbe in energičnega, precej odbitega pevca. Punk je kmalu po tistem koncertu prepojil Ljubljano, združil mlade razgrajače in starejše hipije, rodil se je nov stil in način življenja – uporništvo.

 
 

Če ti državna založba ponudi možnost snemanja plošče ne moreš reči da si preveč levi.

Dušan Velkavrh, odgovrni urednik ZKP RTV Ljubljana

 
Prvo malo ploščo Lublana je Bolana je skupina posnela pri ŠKUC-u in sicer s s pomočjo Igorja Vidmarja v 2000 primerkih. Plošča Dolgcajt pa je izšla v času, ko je Jugoslavija drugič postala svetovni prvak v košarki. Ljubljana pa je bila že dejansko bolana in je zahtevala nekaj novega. Pisalo se je leto 1980 in plošča je ugledala luč pri založbi RTV Slovenija.


Pankrti so takrat dokazali, da se lahko poje o stvareh, ki so bile v takratni Jugoslaviji kritične. Plošča je izšla v Maksimarketu na kulturni praznik, zato je bila gneča nepopisna. "Naklada je bila 15 000 izvodov, vendar če bi znali fantje računati, bi ploščo z lahkoto prodali v 150 000 izvodih", pravi Igor Vidmar. "Če so bili Buldožerji prej, so bili Res Nuliusi potem", še dodaja.

Film, dolg 45 minut, vas popelje skozi vse to in še več. Če ste si naredili ogromen sendvič in imate radi glasbo, ki se je ustvarila v času komunizma, se usedite in uživajte v pripovedki o prvem punku na slovenskih tleh.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.