Magazin
19 ogledov

Zgodnja igra prepreči nasilnost

Starševska angažiranost v zgodnji dobi pozitivno vpliva na otrokov razvoj. (Foto Žurnal24 main
Če se mama v zelo zgodnji dobi novorojenčka z njim igra in spodbuja interakcijo, bo malček odrasel v osebo z višjim IQ-jem, manj pa bo tudi agresiven.

Najnovejša raziskava je pokazala presenetljive podatke. Če se matere v zgodnjem otroštvu z novorojenčkom igrajo, se bo to pozitivno poznalo v njegovi odraščajoči in odrasli dobi. Zrasel bo z večjim znanjem in spretnostmi, imel bo višji inteligenčni količnik (IQ) in manj bo vpleten v nasilne situacije kot otrok, ki materinske spodbude ni bil deležen.

Raziskavo so opravili preiskovalci na univerzi West Indies na Jamajki. Susan Walker, ki vodi raziskavo, ki traja že dobrih dvajset let, je razkrila, da so najnovejši podatki pokazali na znatno zmanjšanje nasilnega vedenja. Na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja so preiskovalci spremljali 129 malčkov. Kot primer stimulacije je matere, katerih malčki so bili v eni skupini, enkrat na teden obiskala ženska in jim pojasnila, kako se z otroki igrati in jih spodbuditi k vsakodnevnim dejavnostim. Pri njih je pustila tudi igrače in knjige.

Višji IQ, boljši rezultati pri učenju
Tako kot pri prejšnjih ugotovitvah se je tudi tokrat pokazalo, da so otroci, s katerimi so se mame igrale, imeli višji IQ. Udeleženci so imeli zdaj pri dvaindvajsetih letih šest točk razlike od tistih, ki v otroštvu niso bili deležni spodbud. Prav tako so bile osebe v 65 odstotkih manj vpletene v konfliktne in nasilne situacije, boljše rezultate pa so imele tudi pri računanju in branju.

Raziskava pa ni preiskovala vzrokov prednosti, ki so jih imeli otroci pri igri, a Walkerjeva meni, da so interakcije pripomogle pri otrokovi samozavesti, kar pa se je pokazalo tudi kot boljši rezultati pri učenju v šoli. "V domovih, kjer ni veliko igrač in pogovorov, je materina vez z otrokom prek igre še posebej pomembna," poudarja Walkerjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.