Magazin
3 ogledov

Zgoreli baraki Anne Frank

Od barak ni ostalo praktično nič. Žurnal24 main
Na Nizozemskem sta zgoreli baraki, v katerih je morala judovska deklica Anne Frank opravljati prisilno delo. Vzrok požara uradno še ni znan.

Lastnik dveh do tal požganih barak v nizozemski vasi Veendam je prepričan, da je bil požar podtaknjen. Nasprotno preiskovalci izpostavljajo, da vzrok požara še ni določen, poroča nizozemski dnevnik de Volkskrant.

Leseni baraki, v kateri je Anne Frank opravljala prisilno delo, sta bili med drugo svetovno vojno na območju nacističnega koncentracijskega taborišča Westerbork. Nacisti so ju uporabljali kot vmesno postajo na deportaciji judov v nemška uničevalna taborišča. Po vojni, leta 1957, so baraki prenesli v bližnjo vas Veendam, kjer ju je neki kmetijec uporabljal za shranjevanje kmetijskega orodja. Eno od barak so nameravali vrniti na izvirno mesto, kjer je nekoč obstajalo koncentracijsko taborišče, vendar so zdaj vsi načrti (dobesedno) pogoreli.

Anne Frank, slavna zaradi dnevnika, ki ga je bila pisala v nizozemskem skrivališču, je bila v Westerbork skupaj z ostalimi člani družine prepeljana v avgustu 1944. Tu je preživela en mesec, njena končna postaja pa je postala koncentracijsko taborišče Bergen-Belsen, kjer je umrla 12. marca 1944. Če bi gorje internacije preživela, bi 12. junija praznovala 80 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.