Magazin
104 ogledov

Zimska nega otroške kože

Otroška koža pozimi potrebuje pravilno nego. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nežna otroška koža je pozimi suha in občutljiva, zato je primerna nega nujna.

Zelo pomembno je, da mamice že v zgodnjem otroštvu poskrbijo za pravilno nego kože svojih malčkov. Ta se bistveno razlikuje od kože odraslih, saj je veliko tanjša, lojnice pa svoje naloge še ne opravljajo v celoti. Slabša je tudi njena zaščitna funkcija, saj snovi iz okolja lažje prodirajo skoznjo.

Naj vas ne zapeljejo reklame

Nizke temperature in veter pri otrocih povzročajo rdečico in pekoč občutek, zato je zelo pomembno, da na obraz nanesemo hranljivo kremo, ki hkrati zadržuje vlago na koži. Dermatologinja Jadranka Korsika odsvetuje umivanje obraza z milom, ker kožo s tem izsušimo. "Za čiščenje lahko uporabimo različna olja, na primer olivno ali mandljevo, odvečno maščobo pa popivnamo. Izdelki naj vsebujejo čim manj dišav, barvil, konzervansov in drugih dodatkov. Naj nas pri nakupu ne zapeljejo reklame," svetuje dermatologinja.

Raje milo v kosu
Posebno pozornost je treba namenjati tudi drugim predelom telesa, kjer koža v zimskem času ni nič manj občutljiva. "Pri vsakodnevnem prhanju priporočam uporabo mil le na predelih pod pazduhama, ritki, spolovilu in stopalih. Namesto tekočih mil uporabljajmo raje mila v kosu, ki manj izsušijo kožo. Pomembno je, da kožo speremo z mlačno vodo in nežno osušimo. Po prhanju nanesemo negovalni losjon," pravi dermatologinja.

Preprečite zimski ekcem

V zimskem času imajo otroci s suho in občutljivo kožo pogosto tako imenovani zimski ekcem, ki nastane kot posledica mraza, ki poškoduje kožo. Ta se nato izsuši ter postane luskasta in srbeča. Pri otrocih z ekcemom je redna in primerna dnevna nega po umivanju z zadostno količino negovalnih mazil ključna za preprečevanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.