Magazin
56 ogledov

Žival ni darilo

Za živali se moramo zavestno odločiti in se pri tem zavedati vseh obveznosti in Žurnal24 main
Poklanjanje živali za darilo ni dobra ideja, čeprav imate dober namen. Za žival se mora odločiti vsak sam, saj gre pri posvojitvi ali nakupu živali za zelo odgovorno dejanje.

Tik pred božičem se tisti, ki so s prednovoletnimi nakupi čakali do zadnjega trenutka, najbrž sprašujejo, kaj podariti svojim najbližjim. Ker se zaradi decembrskega vzdušja večkrat spomnimo na to, da je lepo biti tudi dobrodelen, se v tem času pogosto porodi ideja, da bi svoje bližnje razveselili z najlepšim možnim darilom, obenem pa živali iz zavetišča omogočili čisto nov začetek.

Odgovornost, ne le darilo
Marsikdo pa ob tem ne pomisli, da žival ne predstavlja samo neizmernega veselja, temveč tudi in predvsem veliko odgovornost. Ko se odločimo za novega družinskega člana, moramo biti namreč že vnaprej pripravljeni na to, da se bomo morali z ljubljenčkom ukvarjati, mu posvetiti dovolj časa ter primerno skrbeti zanj.

Posledice so žalostne

Posvojitev živali torej predstavlja tako redne in izredne stroške kot tudi prilagoditev življenjskega ritma. "Ljudje niti ne pomislijo, da tako darilo ni samo prisrčna kosmata kepica, ampak s seboj potegne tudi precej skrbi, časa in denarja. Posledice seveda nosijo živali, ki se prej ali slej znajdejo v že tako prepolnih zavetiščih," opozarja Maja Kos iz Društva za zaščito živali Ljubljana. Najboljše bo torej, da si obdarovanec, če je prepričan, da je zares pripravljen na odgovorno skrbništvo živali, novega družinskega člana izbere sam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.