Magazin
33 ogledov

"Živimo v norem, abstraktnem svetu"

Mando Diao EPA
Mando Diao, alternativni rockerji s Švedske, ki na turneji, kot pravijo, živijo v norem in abstraktnem svetu, so eno od velikih imen letošnjega INmusic festivala v Zagrebu. Z nami se je pogovarjal Gustaf Norén.

Ime benda menda izvira iz sanj enega od članov skupine. Nam lahko poveste kaj več o tem – bo to držalo?
Res je! Björn je sanjal o malih možicljih, ki so prepevali ime. Nobenega pomena nima, vendar so ljudje vedno ugibali, v katerem jeziku je in kaj pomeni. Kar malce smešno.

V primerjavi z nekaterimi švedskimi skupinami ste neverjetno energični. Kako so vašo glasbo sprejeli domači poslušalci?
V Borlängu, od koder prihajamo, je malo ljudi in do naše glasbe so precej ležerni. Na Švedskem ljudem ni všeč, če nekateri postanejo preveč veliki, poznani. Vsi bi morali biti enaki.

Navdih črpate iz 60. let, tudi pri legendarnih Beatlih …
Tako je. Tudi pri Kinks, Rolling Stones, Bobu Dylanu. Smo pa tudi proizvod devetdesetih. Na nas so vplivali Oasis, Snoop Dogg, Wu Tang …

Kaj pa Abba – je tudi njihova glasba kaj vplivala na vas, glede na to, da so kot švedska skupina postali svetovna pop senzacija?
Velik vpliv imajo na nas. Njihova glasba je zelo melodična, kar je pomembno. Ko smo odraščali, so jih poznali vsi.

Skladba Dance With Somebody je marsikoga pripravila do plesa. Kdaj in ob kakšni glasbi najraje zaplešete vi?
Radi imamo hip hop, soul, R'n'B, disco. To nam je zelo všeč. Naš novi projekt Caligola črpa navdih iz vseh teh zvrsti in na to se res dobro pleše.

Tega projekta sta se z Björnom lotila lani. Nam lahko poveste še kaj več o njem?
The Slazar Brothers sta odlična didžeja z vsem dobrim "sranjem". Album se imenuje Back to Earth, prvi singel pa je bil Forget. Gre za mešanico plesne glasbe, R'n'B-ja, soula, disca in zelo zabavno je ustvariti nekaj novega in drugačnega.


Od izida zadnjega albuma so minila tri leta. Glasbeno zagotovo ne počivate … Imate pripravljenega kaj novega gradiva za morebitni novi album?
No, niti ne! Posneli smo MTV Unplugged, The Grat hits, Caligola … To je kar veliko! Pripravili smo švedski album, za katerega upamo, da ga izdamo jeseni, snemamo pa tudi naš naslednji album v angleškem jeziku. Le spremljajte nas!

Kot gostja je na koncertu MTV Unplugged nastopila tudi Lana Del Rey. Bi z njo še sodelovali?
Ponosni smo, ker smo z njo sodelovali veliko prej, preden je postala tako popularna. To je res super! Odlična pevka je in če bi lahko, bi z njo spet sodelovali, bi bilo res kul!

Zanimivi ste ne le po svoji glasbi, temveč tudi po stilu, ki se odraža tudi na platnicah vaših albumov. Pozornost vzbuja predvsem tista z albuma Ode to Ochrasy. Je avtor risbe kdo izmed vas?
Precej relativno je, kdo jo je načečkal med vožnjo po Evropi nekega poletja. Kul slika je z veliko vsebine, če jo pozorno preučiš. Je fantastična in odraža nor, abstrakten svet, v katerem živimo, ko smo na turneji, ko je vse nekako čudno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.