Magazin
12 ogledov

Življenje Astrid Lindgren na filmu

Priljubljena pisateljica Pike Nogavičke, Kljukca, Ronje ter Erazma in potepuha. Žurnal24 main
Več nemških televizijskih in filmskih producentov bo združilo moči pri snemanju biografskega filma o eni najbolj priljubljenih otroških avtoric.

Ali bo šlo za televizijski ali kino film, zaenkrat še ni jasno, toda kot zagotavljajo producenti, bodo ljubitelji Astrid Lindgren vsekakor prišli na svoj račun. Pred njimi se bo zavrtelo življenje avtorice, ki je s Piko Nogavičko, Kljukcem, Ronjo, Erazmom in potepuhom ter številnimi drugimi liki pustila neizbrisen pečat v domišljiji številnih generacij. Njena dela so prevedli v več kot 80 jezikov.

Astrid Lindgren velja za najslavnejšo in najvplivnejšo švedsko pisateljico otroške književnosti. K njeni slavi so pripomogli visoka literarna kakovost, privlačnost za široko občinstvo in inovativni pristop. Sama je vedno rada poudarila, da je bilo njeno srečno otroštvo glavni vir navdiha za pisanje.

Astrid je dom zapustila pri 18 letih in sprva delala kot uslužbenka v neki stockholmski založbi. Pisanju se je posvetila dokaj pozno; leta 1944 je nase opozorila s knjigo za dekleta in z odrsko kriminalko, mednarodno slavo pa je dosegla leto kasneje z dogodivščinami Pike Nogavičke, drobne pegaste deklice s čudežno močjo, ki si iz dneva v dan izmišljuje načine, kako se upreti zresnjenemu odraslemu svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.