Magazin
13 ogledov

Žlahtna komedijanta Pavčkova in Smolej

Uroš Smolej, ki v predstavi Sugar – Nekateri so za vroče igra Daphne (na sliki d Žurnal24 main
Z razglasitvijo zmagovalcev so se končali 18. Dnevi komedije. Žlahtna komedijanta sta postala Saša Pavček in Uroš Smolej.

Žirija festivala v sestavi dramske igralke Alenke Cilenšek, direktorja Osrednje knjižnice Celje Branka Goropevška ter novinarja in publicista Tomaža Simona je izbrala žlahtno komedijantko in komedijanta, žlahtnega režiserja in žlahtno komedijo. Nagrado je dobila tudi žlahtna komedija po izboru občinstva.

 

Dvanajst komedij

Na letošnjem festivalu se je zvrstilo osem predstav v tekmovalnem in štiri predstave v spremljevalnem programu. Štiri vikende zaporedoma so na naše obraze risali nasmehe in zadovoljstvo igralci in igralke desetih gledaliških hiš z vseh koncev Slovenije.

Z vlogo ministrice v predstavi Gospa ministrica je žlahtna komedijantka postala igralka Saša Pavček. Žirijo je prepričala s "temperamentno in hkrati lahkotno igrivo interpretacijo vloge, ki zahteva nenehne prilagoditve situacijski komiki in prostoru na odru".

Žlahtni komedijant je postal igralec Uroš Smolej, ki v predstavi Sugar Nekateri so za vroče igra Daphne. Žirija je poudarila, da kljub posebnosti vloge ni prestopil tanke linije med žlahtnim in vulgarnim. "Dokazal je tudi prepričljivo stopnjo mimikrije in strahovito zdržljivost," so še zapisali.

Dvakrat nagrajeni Jovanović
Predstava Gospa ministrica je naziv žlahtnega režiserja prinesla Dušanu Jovanoviću, ki je "vešče vodil posamezne akterje". Žirijo je navdušil tudi z "nepretenciozno ostrino režijskega duha, ki veje skozi predstavo".

To pa ni bila edina nagrada za Jovanovića. Žirijo je prepričala tudi njegova predstava Življenje podeželskih plejbojev po drugi svetovni vojni ali tuje hočemo svojega ne damo, ki jo je režiral Jaka Andrej Vojevec. Kot so zapisali v obrazložitvi, je predstava osvojila naziv žlahtna komedija "zaradi izjemnega gledališkega crescenda, učinkovite odrske interpretacije protagonistov, zaradi uspešne umestitve osnovne zgodbe v današnji čas in prostor, všečnih in zbadljivih prispodob, ki imenitno izrisujejo 'šentflorjanski' značaj, nenazadnje pa tudi zaradi praktične, zabavne in nemoteče scenske postavitve v celoti".

Občinstvo za sladko
Svojo nagrado je podelilo tudi občinstvo, ki ga je najbolj navdušila predstava Sugar – Nekateri so za vroče v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega.

Festival se bo sklenil z monokomedijo Zorana Hočevarja Za znoret, ki je zmagala na festivalu Monodrama Ptuj 2008. V predstavi igralec Valter Dragan uteleša vase zagledanega, šovinističnega, vedno okajenega poklicnega voznika Vojca Pujška.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.