Magazin
284 ogledov

Zlata ribica potrebuje 200, ne 10 litrov

Fotografija je simbolična. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pogin rib, motna voda in alge so posledica premajhnih akvarijev brez filtrov.

Na primerno velikost akvarija vpliva predvsem podatek, kakšne ribe bodo plavale v akvariju. Večje kot ribe zrastejo v naravi, večji bi naj bil tudi akvarij, saj akvarij ponazarja del narave ujete v neko posodo in pri tem strmimo k temu, da našim bodočim naseljencem poskušamo približati iste pogoje, kot jih imajo ribice v naravi.
Robert Leitinger

"Zlata ribica v naravnem okolju zraste do 40 centimetrov, kar pomeni, da potrebuje akvarij s prostornino vsaj 200 litrov in kar precej dobro filtrirno tehniko," pravi Robert Leitinger, ki se že vrsto let ukvarja z akvaristiko. Priznava, da lahko veliko lastnikov te ribice potrdi, da je ta uspešno živela v bučki velikosti deset litrov brez filtra, a to zato, ker so "zlate ribe zelo odporna vrsta in se prilagodijo tudi zelo slabim pogojem, če lahko tako označim razne bučke". Vendar se bo ribici v takih minimalnih pogojih življenjska doba kar precej zmanjšala in njeno počutje bo zelo slabo, še pojasni.

Svetilna in filtrirna tehnika ter grelec
"Slabost akvarijev, manjših od sto litrov, se po navadi kaže v slabši svetilni in filtrirni tehniki, ki dolgoročno ne more zagotoviti nespremenljivih pogojev, kar pa sčasoma začne predstavljati težave v akvariju, kot so alge, motna voda in pogin rib," še pravi in svetuje naj akvarij vsebuje: solidno svetilno tehniko, dober filtrirni sistem (zunanji filter je kar precej kakovostnejši od notranjega) in grelec. Zadnji je zlasti potreben pri tropskih lepoticah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.