Magazin
27 ogledov

Zlato jabolko za Slovenko

Za prejeto nagrado je "krivo" nagrajeno delo Pepelka. Žurnal24 main
Slovenska ilustratorka Alenka Sottler je v okviru svetovnega bienala otroške ilustracije v Bratislavi prejela nagrado zlato jabolko.

Na svetovnem bienalu otroške ilustracije, ki se med 7. septembrom in 26. oktobrom odvija v Bratislavi, je večkrat nagrajena slovenska ilustratorka Alenka Sottler prejela še eno priznanje, in sicer zlato jabolko za ilustracije v knjigi Pepelka. Pred tem je to visoko nagrado prejela le ena Slovenka – Marija Lucija Stupica pred 22 leti. Zlato jabolko je eno od petih najvišjih priznanj bienala, o katerem je odločala desetčlanska žirija. Glavno nagrado je prejel nemški ilustrator Einar Turkowski.

Na letošnjem bienalu, ki je poleg bolonjskega sejma najpomembnejša in največja predstavitev otroške knjižne ilustracije na svetu, se predstavlja kar 2740 ilustracij 387 ilustratorjev iz 38 držav. Poleg Sottlerjeve razstavlja še dvanajst slovenskih avtorjev: Suzi Bricelj, Mojca Cerjak, Polona Lovšin, Andreja Peklar, Arjan Pregl, Petra Preželj, Daša Simčič, Rudi Skočir, Damjan Stepančič, Ana Šalamun, Emi Vega in Alenka Vidrgar.

Sottlerjeva je diplomirala iz slikarstva na akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Ilustrirala je 45 knjig in se predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, predvsem v tujini. Letos je poleg zlatega jabolka prejela tudi Levstikovo nagrado, prav tako za ilustracijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.