Magazin
20 ogledov

Zmagala psihološka drama

Žurnal24 main
Vodomca, glavno nagrado Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, je prejel nemški film, Okna v ponedeljek, Ulricha Köhlerja.

Zmagovalni film Ulricha Köhlerja Okna v ponedeljek. © AFP

 
Režiser in scenarist zmagovitega filma je svoj prvenec, Bungalow, posnel pred petimi leti, Okna v ponedeljek pa so njegov drugi celovečerni film. Zgodba pripoveduje o zdravnici Nini, ki se z možem in hčerjo preseli iz Berlina v Kassel. Tam pomaga možu urejati novo stanovanje, a pod navidez srečnim zakonom tli njeno nezadovoljstvo. Boji se, da je znova noseča, nato pa se nekega večera odpelje na deželo in možu sporoči, da je ne bo več nazaj.

Nagrado FIPRESCI svetovnega združenje filmskih kritikov in novinarjev so na LIFFu letos podelili filmu In s kom ti seksaš?. V celovečernem prvencu 32-letna Doillonova pripoveduje o radostih in bridkostih prve ljubezni ter o tegobah najstništva.

Občinstvo je za svojega ljubljenca izbralo Sverakove Povratne steklenice. Film je na lestvici od 1 do 5 prejel srednjo oceno 4,7 in prehitel filme Smrt v provinci Engkanto, filipinski deveturni poetični ep o posledicah pustošenja tajfuna leta 2006 (4,67), Past srbskega režiserja Srdjana Golubovića z isto oceno (4,67), italijanskega Moj brat je edinec (4,57) Danieleja Luchettija, Z druge strani Fatiha Akina (4,53).

Posebna žirija AIS je za film s tematiko človekovih pravic izbrala delo XXY. Film Lucie Puenzo je žirijo prepričal s skrajno prepričljivimi filmskimi sredstvi, izrazitim avtorskim pristopom in obvladovanjem zapletene teme, interseksualnosti. Dileme spolne identitete so prikazane skozi subtilen človeški portret. Poguma ne terja sprejemanje različnosti, temveč zgolj človečnost.

Nagrado Itak Filmfest za najboljši film, posnet z mobilnim telefonom, je obrazložil predsednik žirije Nejc Gazvoda. Zmagovalna ekipa - Matevž Jerman, Matej Bandelj, Matevž Rener, Gregor Vuga in Amir Ahmetovič iz Kopra - si je kot nagrado zagotovila brezplačen ogled filmov na LIFFe 2008 ter kipec Itak.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.