Magazin
41 ogledov

Znani so nominiranci za kresnika

Žirija je imela težko delo, saj so izbirali med 111 prijavljenimi literarnimi de Žurnal24 main
Žirija za Delovo literarno nagrado kresnik je med 111 deli izbrala deset nominirancev, ki so prišli v ožji krog izbora za najboljši slovenski roman. Čez mesec dni se bo število nominirancev prepolovilo, končna odločitev pa bo padla 23. junija, na kresni večer.

Čez mesec dni se bo število nominirancev prepolovilo, končna odločitev pa bo padla 23. junija, na kresni večer. Žirija v sestavi Vanesa Matajc (predsednica), Matej Bogataj, Vesna Jurca Tadel, Peter Kolšek in Urban Vovk se je med kar stodesetimi romani, ki so bili v igri za nagrado, odločila za naslednje:

Pisatelj, urednik in predavatelj kreativnega pisanja Andrej Blatnik je v izbrani deseterici z romanom Spremeni me. Avgust Demšar (psevdonim) je mariborski pisatelj, ki piše izključno detektivske zgodbe. Med desetimi finalisti za kresnika je bil že lani z romanom Olje na platnu, letos pa se je med deseterico uvrstil z romanom Retrospektiva. Dušan Dim je v ožji konkurenci za kresnika z romanom Rdeča mesečina. Drago Jančar je pisatelj, dramatik, esejist, urednik in publicist, ki je prejel že dva kresnika. Tokrat se zanj poteguje z romanom Drevo brez imena. Boris Kolar je v ožji izbor prišel z romanom Iqball hotel. Vinko Möderndorfer je gledališki, filmski in literarni ustvarjalec. V peterici finalistov za kresnika je bil že trikrat, enkrat pa se je uvrstil med deseterico najboljših. Tokrat je v igri z romanom z naslovom Opoldne nekega dne. Sebastijan Pregelj, po poklicu zgodovinar, je z romanom Na terasi babilonskega stolpa v igri za kresnika že drugič. Enako velja za Brino Svit, v Franciji živečo pisateljico in publicistko, ki je žirijo tokrat prepričala s knjigo Coco Dias ali Zlata vrata. Tudi mariborski pisatelj, pesnik in urednik Robert Titan Felix ni v igri za kresnika prvič, v ožjih izborih je bil dvakrat, letos se za nagrado poteguje z romanom Pontifikat. Goran Vojnović je po poklicu filmski in televizijski režiser, knjiga Čefurji raus!, s katero upa na kresnika, pa je njegov odmeven literarni prvenec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.