Magazin
33 ogledov

Znate sprejemati poraze?

Sprejemanje porazov veliko pove o značaju. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Lahko je zmagovati. Izgubljati – to pa je treba znati. Doma, v športu, tudi v karieri.

Morda ste že slišali za naslednji nasvet: ''Ko zmagate, ne govorite veliko. Ko izgubite, govorite še manj.'' Način, na kakršen ljudje sprejemajo poraze, veliko pove o njih. Zato se tudi zamislite nad lastnim obnašanjem v takšnih trenutkih. Treba je namreč znati izgubiti, da se lahko ustvari ozračje za prihodnje zmage. Tako kot to zmorejo veliki športniki.

Občutek, ko zmagate, je odličen. Želja za zmago in uspehom nam je prirojena in privzgojena. Naj gre za razpravo ali partijo kart, ko slutimo zmago, smo vznemirjeni in polni adrenalina. Po drugi strani nas umetnost pogajanja uči, kako doseči win-win situacijo, ki obema stranema omogoči, da sta na koncu zadovoljni z doseženim.

Tukaj sicer govorimo o situacijah, ki so za nekoga v vsakem primeru slabe in se tega ne da spremeniti. Če želite sami sebe tolažiti, lahko poraz imenujete tudi z drugim imenom, krivite nasprotnika, usodo, ga zmanjšujete, opravičujete sebe, toda kakorkoli obrnete, je izgubljati stresno. V veliko primerih žal tudi grdo.  

Kako torej izgubiti s stilom?
Ne pozabite, da je prisoten cikel, skozi katerega gre v takšnih primerih večina ljudi in bi morali iti tudi vi, če želite oditi dalje: zanikanje, jeza, frustracija in na koncu sprejemanje situacije. Nadaljevati kljub porazu, poiskati motivacijo za mukotrpno delo še naprej – to pomeni znati izgubiti športno.

Ne glede na to, katero igro igrate (dobesedno ali v narekovajih), je pomembno doumeti, da je izražanje spoštovanja do nasprotnika temeljna vrednota, ki jo je treba negovati. Zato navajamo nekaj ''športnih'' nasvetov za sprejemanje porazov na gosposki način:

  • Ponudite roko nasprotniku. Rokujte se takoj in po možnosti pohvalite kakšno njegovo pozitivno lastnost. Lahko se smehljate ali ne, toda če se, ne igrajte. To se vidi.
  • Ne opravičujte poraza s tem ali onim razlogom. Vedno obstaja mnogo vzrokov, ki so pripomogli h končnemu rezultatu. Pozneje jih lahko analizirate in ugotovite, kaj bi lahko drugič napravili bolje, nikoli in nikakor pa ne krivite drugih za svoj poraz.
  • Zadržite smisel za humor. Jutri je nov dan.
  • Karkoli ste se naučili iz poraza, kakršnekoli izvlečke ste potegnili, obrnite jih sebi v prid in vadite. Vaša rast je element prihodnjih uspehov. Stagnacija je tisto, zaradi česar lahko zares izgubite.

 
Če ste izgubili bitko, ne dovolite sebi, da bi izgubili človeško dostojanstvo. Vrednote, ki jih zagovarjate, niso utemeljene na kakršnikoli poziciji – zmagovalni ali ne. Prav tako vam dostojanstva ne more nikoli uničiti nekdo drug. Lahko se mu odrečete le sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.