Magazin
214 ogledov

Zreli pri dvanajstih

Časi se spreminjajo, spolna vzgoja, ki jo otroci dobijo v šoli, pa vsekakor ni d Žurnal24 main
Mladi spolno dozorevajo vse hitreje in se prej lotevajo spolnosti. Starši, pohitite z vzgojo!

"Meja, ko mladi začenjajo spolno življenje, se niža. Podatki kažejo, da je v Sloveniji spolno dejaven že vsak četrti petnajstletnik," pravi ginekologinja Marjetka Uršič Vrščaj. "Nekaj let nazaj je ta številka veljala za sedemnajstletnike," poudarja.

H ginekologu zgodaj. Prvi obisk pri ginekologu naj dekle opravi skupaj z mamo, seveda v obliki prijetnega pogovora, svetuje Uršič Vrščajeva. Tako bo lahko dobilo vse potrebne informacije, obenem pa premagalo neupravičen strah pred prvim pravim pregledom. “Dekleta ponavadi pravijo, da so mislila, da bo pregled veliko hujši,” pojasnjuje Uršič Vrščajeva.

Telo je zrelo pred umom
"Telesna spolna zrelost se pojavlja okrog 12. leta, šele nato pa sledi tisto morda celo pomembnejše: duševna zrelost," pravi Uršič Vrščajeva. V tem primeru se zgodi ključni razkorak, ko so mladostniki telesno že spolno zreli, duševno pa še niso dovolj pripravljeni za dolgotrajno razmerje z drugim človekom. Takrat lahko mladostnikom najbolj pomagajo predvsem starši, ki z vzgojo in pravilnimi informacijami rešijo marsikatero dilemo in preprečijo veliko težav.

Prej tudi o zaščiti
"Starši morajo otroku nujno razložiti, kaj ga čaka, že ko se približuje čas sprememb," svetuje Uršič Vrščajeva. Pri tem je po njenem mnenju zelo pomembno poudariti duševni vidik zrelosti, pogovor izkoristiti za vzgojo in se dotakniti tudi kontracepcije. "Že ko mama spregovori o menstruaciji, je primeren trenutek, da pove tudi, da se je ob spolnih odnosih primerno in nujno zaščititi. Vzgoja se mora začeti veliko prej kot spolni odnosi," poudarja Uršič Vrščajeva.

Težko vam dovolj poudarim, kako pomemben je prvi ginekološki pregled za žensko.
Marjetka Uršič Vrščaj, ginekologinja
Dekle naj odloča samo
Nizkodozne kontracepcijske tabletke so po mnenju ginekologinje Marjetke Uršič Vrščaj primerne tudi za mlajše uporabnice, saj nimajo škodljivih stranskih učinkov ali dolgoročnih posledic. "Ko ima dekle redne spolne odnose, sem zagovornica zaščite s kontracepcijskimi sredstvi, seveda če je deklica zdrava," pravi Uršič Vrščajeva. "Tako bo lahko sama vzela tabletko in vplivala na to, da bo zaščitena. Tako ne bo odvisna od spolnega partnerja, ali bo dobre volje in bo pripravljen uporabiti kondom," poudarja.

Zaščita za moderne
Vaginalni obroček je potrebno zamenjati le enkrat na mesec. "Skoraj polovica žensk pozabi vzeti vsaj eno tabletko na ciklus, več kot petina pa kar dve," pravi ginekologinja Lucija Vrabič Dežman. Tudi zato je vaginalni obroček primeren za vse, ki bi se rade znebile razmišljanja, ali so vzele tabletko. Glavna prednost te metode je preprosta uporaba. Prožen obroček ženska stisne med prsti in podobno kot tampon vstavi v nožnico. "Strah, da bi ga lahko napačno vstavile, je odveč. Pravilna je vsaka vstavitev, da je le za uporabnico udobna," pojasnjuje Vrabič Dežmanova. Obroček deluje podobno kot tabletke in v kri sprošča nizko raven hormonov. V nožnico se vstavi prvi dan menstruacije, po treh tednih se ga za en teden odstrani. V tem času nastopi mesečna krvavitev, osmi dan pa vstavite novega. "Gre za moderno zaščito pred nosečnostjo, ki ne vpliva na težo in ima zelo malo stranskih učinkov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.