Magazin
71 ogledov

Zveza gostinca Andreja na preizkušnji

Kristina Andrej Murko Osebni arhiv
Kristina, dekle gostinca Andreja Murka, odhaja v Zambijo, kjer bo tri mesece pomagala tamkajšnjim prebivalcem.

"To je super. To bi morali doživeti vsi in končno doumeti, da stvari ne smemo jemati za samoumevne. Ko vidiš, kako živijo drugi, spoznaš, da si lahko tudi z majhnimi stvarmi srečen in zadovoljen," je Kristinino odločitev za odhod v Afriko za nas pokomentiral Andrej, zmagovalec prve sezone šova Gostilna išče šefa.

Andrej Murko Kristina | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Andrej in Kristina sta se šele pred kratkim preselila v skupen dom. Njuna ljubezen je še sveža, kljub temu pa gostinca za zvezo, ki bo zdaj prvič na preizkušnji, prav nič ne skrbi.

Enako nam je povedala Kristina, ki je po izobrazbi diplomirana medicinska sestra. Za obisk Afrike se je odločila že v prvem letniku študija, ko so imeli o tamkajšnjih razmerah predavanje. "V Afriko sem želela že lanskega februarja, a so potovanje zaradi slabih varnostnih razmer v državi odpovedali. Nato sem pomagala Andreju v gostilni, sedaj pa je napočil čas, da odidem v Zambijo, preden si tukaj najdem službo," nam je povedala Kristina in razložila, da mora stroške poti, bivanja in hrane pokriti iz svojega žepa.

Potrebujejo denar

Z njo bodo v Zambijo odpotovale tri zdravnice in dve medicinski sestri. Šesterica za tamkajšnjo bolnišnico in prebivalce že več kot eno leto zbira dobrodelna sredstva. "Prodajamo majice, organizirali smo dobrodelne koncerte, imamo nekaj sponzorjev … Zbiranje denarja traja zelo dolgo. Z njim nameravamo za tamkajšnjo bolnišnico nakupiti zdravila in kakšen medicinski pripomoček, morda nam bo uspelo zgraditi še kakšno hiško ali vodovod. Zbrani denar bo šel izključno tamkajšnjim prebivalcem," nam je razložila Kristina, ki bo v Zambijo odpotovala z ogromno prtljage. "A ne zase. Tam nimajo osnovnih medicinskih potrebščin. S sabo moramo prinesti svoj material. Nimajo razkužil, rokavic, obližev, oblog za rane, injekcij ... 70 odstotkov ljudi ima nalezljivo bolezen, zato te stvari nujno potrebujemo za delo."

Če bi slovenski odpravi, ki bo Slovenijo zapustila aprila, radi pomagali, si lahko več informacij o projektu preberete na Zambija2014.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.