Magazin
17 ogledov

Zvoki flamenka in strasti

Cilj organizatorja je ponuditi najboljše za dostopno ceno, zgoščeno v en festiva Žurnal24 main
Skrivnostni ples bo čute ljubiteljev flamenka od 17. do 23. oktobra preveval v Cankarjevem domu, Dvorani Union in drugod po prestolnici.

Letošnji, tretji festival flamenka (Siff) bo združil tradicionalno, slovensko in turško različico te umetnosti, ki združuje ples, glasbo in petje, ter ji dodal še večer poezije.

Udarno in ubrano
Festival bo odprl gala spektakel, na katerem se bodo prepletale vse tri osnovne sestavine flamenka.

Začel se bo s koncertom Anžeta Palke & New Flamenco Orchestre, ki bodo premierno zaigrali pesmi z albuma Carmina Flamenca, po katerem se imenuje tudi prvi večer. Plesni gost bo svetovno znani diplomirani plesalec flamenka Iván Vargas, za péti del večera pa bo poskrbela Ditka Haberl, ki bo prepevala pesmi v slovenščini. Že v prvem večeru se bosta tako združila tradicionalno špansko in slovensko dojemanje kulture flamenka.

Na vprašanje, kako je takšna združitev sploh mogoča, direktor in umetniški vodja festivala Anže Palka odgovarja: "Pogoj za izražanje umetnosti sta kakovost in iskrenost. Slovenščina je zelo poetičen jezik in ga lahko vkomponiramo kamorkoli, kakovostno in iskreno. Pomembno pa je, seveda, kdo to naredi." Za Ditko Haberl je besedila napisal Adi Smolar.

Eksperimentalno
Umetnost flamenka, katerega prvotno domovanje je španska Andaluzija, bodo na večeru tradicionalnega flamenka Flamenco puro prikazali tudi mojstri – tamkajšnji cigani. S turškimi glasbili bo španski ples popestrila zasedba iz Ankare MaviSiyah, z njegovimi koreninami pa ga bo spet povezala svetovno znana pevka flamenka Esperanza Fernández.

Španska pevka je pred pozabo ohranila marsikatero pesem španskih pesnikov. Med njimi je tudi Lorca, katerega verzi so bili navdih za literarni večer Noches de Bohemia pod naslovom Flamenco, que te quiero Flamenco. Romantične junake bodo nadomestili Slovenci, ki bodo na njem v španščini obudili poezijo flamenka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.