65 ogledov

Morate afero priznati?

Skok čez plot je privlačna disciplina. Žurnal24 main
Varajo moški pogosteje kot ženske? Je treba afero priznati? Gre pri varanju vedno za seks? Kaj so miti in koliko resnice skrivajo?
Mit št. 6: Razmerje lahko obvarujete pred aferami
Seveda lahko zmanjšate možnosti, da bi afera pretresla vaše razmerje, toda noben poročni list nima priložene garancije. Kaj storiti? Predvsem izberite pravega partnerja (to je seveda lahko zapisati). Izbrati pravega je pomembneje, kakor truditi se ga osrečiti, ko ga že imate. Stvari, kot so vrednostni sistem, morala in družinsko ozadje, imajo veliko močnejši vpliv na to, ali bo kdo bolj nagnjen k varanju, ali ne.

Mit št. 7: Če ima partnerjevo varanje zgodovino, bo prevaral tudi vas
Ta drži skoraj vedno. Če je vaš parnter varal vsakogar, s komer je bil, tudi vi najbrž ne boste izjema. Še najmanj, če si domišljate, da ga boste spremenili in da je rabil samo nekoga kot ste vi, nekoga, ki ga globoko razume. Če nikoli ni doživel ničesar, kar bi ga spametovalo, ali še slabše, če je doživel, pa se ni spametoval, se tudi ob vas ne bo umiril.

Mit št. 8: Afero morate vedno priznati
Če za afero ve že pol mesta, ali, če partner sumi, da se nekaj dogaja za njegovim hrbtom, mu raje sami priznajte. Če želite še vedno rešiti razmerje, imate tako več možnosti, kakor če bo prišlo do neprostovoljnega razkritja. Če pa je šlo za hip slabosti, ki ga močno obžalujete in vas je šola drago stala ter ste sedaj še bolj prepričani, da je vaš partner pravi za vas, potem greha ni treba priznati samo zato, da bi si olajšali dušo in se počutili bolje. Vaš partner se prav gotovo ne bo. Naredili ste napako, zdaj pa vzamite nase posledice. Priznanje skoka čez plot, za katerega ste ugotovili, da vam nič ne pomeni, gotovo ne bo pozitivno vplivalo na samospoštovanje vašega partnerja in njegov duševni mir. Poleg tega boste porušili zaupanje, ki ga ne bo lahko kmalu spet vzpostaviti. Raje se posvetite temu, zakaj je prišlo do afere, ste našli kaj, kar pogrešate doma? Je to možno ustvariti v vašem obstoječem odnosu?


Jane, pridi raje na kozarček. © iStockphoto

 
Mit št. 9: Varanje ne 'šteje', če ga nihče ne odkrije
Je varanje sploh 'pomembno', če ni prav nikakršne možnosti, da bi kdorkoli kdaj izvedel zanj, če ste imeli zaščitene odnose, če osebe ne boste nikoli več videli in če ne boste nikomur povedali? Odvisno od vaše osebnosti. Če se vam v tem primeru ne zdi popolnoma nič narobe, najbrž ni 'pomembno'. Težava omenjene teorije je le v tem, da zelo malo ljudi resnično verjame, da s tem ni nič narobe. Poleg tega namenjate čas, energijo in pozornost nekomu drugemu in ne partnerju. Celo največji premetenci in hladnokrvneži se zavedajo, da vse le ni tako preprosto. Takšen odnos namreč meče na partnerje luč naivnosti in pretiranega zaupanja, ranljivosti ter nemoči. Kakovostno razmerje temelji na vzajemnem spoštovanju in občudovanju, ne pa miselnosti, da je vaš partner brezupno neveden in da ga zato ne more nič boleti.

Mit št. 10: Če ni seksa, ne gre za afero
Emocionalna nezvestoba, globoka, strastna povezanost med dvema, ki se pogosto niti ne zavedata, kdaj sta prestopila mejo med platoničnim prijateljstvom in romantično ljubeznijo, je največja grožnja razmerju. Več kot 80 odstotkov nezvestih je imelo afero z nekom, ki je bil na začetku 'samo prijatelj', zelo pogosto sodelavec. Intenzivna, a nevidna, erotična, a nekonzumirana nezvestoba je nevarna in posameznika nevede zasvoji. Če se pogosto pretvarjate, da ste samski, čeprav niste, če pošiljate skrivna elektronska in sms sporočila, če delite intimne podrobnosti vašega življenja z ljudmi, o katerih fantazirate, in če srečanja z njimi skrivate pred partnerjem, potem gre pri vas za emocionalno varanje.


Poljub je včasih bolj vroč od likalnika. Včasih pa tudi bolj opeče. © iStockphoto

 
Mit št. 11: Fantaziranje o drugem pomeni, da ste nezvesti
Medtem ko mnogo spolnih terapevtov opogumlja pare v dolgotrajnih zvezah, da sanjarijo o drugih, da bi se izognili skušnjavi (v stilu ''nič ni narobe, če ste nezvesti v mislih, da le v postelji niste''), ostali menijo, da je takšno početje lahko tvegano. Trdijo, da se varanje začne v mislih, sanjarjenje o prepovedanem seksu pa naj bi vodilo do tega, da bi si ga še bolj zaželeli v resničnosti. Čeprav je utelešenje takšnih želja v resničnosti pogosto precej manj vznemirljivo in nepopolno, lahko takšno sanjarjenje hitro zapelje na kriva pota.

Mit št. 12: Afera lahko reši razmerje

To je zlajnan mit tistih, ki bi radi opravičili svoje dejanje. In najbrž ne drži. Si lahko predstavljate par, v katerem bi nekdo rekel: ''Fant, ta afera je bila najboljše, kar se nama je kdaj zgodilo'' (obstaja sicer avtobiografska knjiga z naslovom My Husband's Affair Became the Best Thing That Ever Happened to Me, Anne Bercht, vendar je to še vedno naslov knjige). Težko, kajne? Afera pomeni prelomljeno zaobljubo, izdajo zaupanja, dolgotrajno prikrivanje in laganje. Tudi razmerja, ki preživijo, trpijo zaradi žalosti, krivde in zamere .

Iskanje razlogov, zakaj je nekdo zašel v drug objem, lahko pomaga pogledati, kaj nam je ostalo od tistega, kar smo imeli pred tem. Ljudje se pogosto zatečejo v skrivna razmerja, da bi postali oseba, kakršna mislijo, da želijo biti. Partner, ki je z vami že dolgo, vas bo namreč verjetneje videl kot osebo, ki jo je nekoč, pred davnimi časi, spoznal, ne pa kot osebo, kakršna ste postali. V aferi se zato marsikdo počuti, kakor da je začel znova. Zato se je po aferi pomembno vprašati, kdo sem bil s to osebo, v kaj sem se spremenil, za koga sem se imel?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.