42 ogledov

Moški se pri porodu dobro odrežejo

On bo gotovo zraven. Žurnal24 main
Prisotnost moških pri porodu je postala nekaj povsem vsakdanjega, čeprav še pred nekaj leti ni bilo tako. O današnjih očetih smo se pogovarjali z dr. Alenko Pleško Mlakar, direktorico postojnske porodnišnice.
Prisotnost moških pri porodu dandanes ni več nikakršen tabu. Se njihovo število povečuje ali je konstantno?
Številka se konstantno povečuje in ta hip znaša 84 odstotkov. Danes si že kar začuden, če partnerja pri porodu ni zraven, včasih pa je bilo obratno.

Kako moške pripravite na to?
Ne zahtevamo potrdila o šoli za starše, čeprav jim svetujemo, da jo obiskujejo, če želijo biti zraven. Tako izvedo o porodu čim več in obenem slišijo, kako se obnašati in kaj početi, ko gre zares. Mislim pa, da je interes vsakega, ki želi pri porodu prisostvovati, da se pozanima o tem, kaj bo doživel in kaj bo videl. Ne zahtevamo potrdil o prisotnosti v šoli za starše, ker se da potrdilo navsezadnje dobiti tudi brez tega, včasih pa se zgodi, da potrdila ne dobiš, čeprav si šolo obiskoval in so potem lahko zaradi tega zapleti. Večina se seveda odloči, da se bo primerno podučila.

So kdaj kljub pripravam kakšne težave? Kako moški to prenašajo?
V naši bolnišnici so moški lahko prisostvovali pri porodu po letu 1988, ko smo se preselili v nove prostore. Težav pa je bistveno manj kot smo se jih bali in jih takrat pričakovali. Praktično jih ni. Kakšnemu gospodu včasih postane slabo, in če to opazimo, ga pošljemo pravočasno ven. Zgodi se nam, da kdo pade skupaj, vendar je to tudi vse. Moram reči, da imamo izkušnje z možmi pri porodu dobre.

Kaj moški na 'licu mesta' sploh delajo in kako se obnašajo?
Preprosto so zraven in so v pomoč in oporo ženi oziroma partnerki. Nam ne morejo pomagati, njej pa so v oporo.

Danes je prisotnost partnerja pri porodu samoumevna. © iStockphoto

 
So moški tam na svojo željo ali željo partnerk?
Tega nismo nikoli raziskovali. Najbrž je dogovor skupen. Nikakor ne moreš biti zraven, če se oba ne strinjata.

Ali si kdaj ženske izrecno želijo, da moški ne bi bili zraven, čeprav moški to hočejo?
Kdaj se zgodi, da si porodnica ne želi, da je partner prisoten. Moram pa reči, da je teh primerov malo. Včasih so prisotne sestre, mame. Nekdo, ki mu porodnica zaupa, je lahko pri porodu v veliko psihično pomoč.

Ali je razlika v sprejemanju dogodka, če so očetje mlajši oziroma starejši?
Mislim, da so mlajši bolj vajeni. Zanje je to običajneje, saj to ni praksa izpred 40-ih let, ampak je postala v zadnjem času. Lahko pa rečem, da pokažejo veselje prav vsi enako.

Ali kdaj ženska obžaluje, da je partner pri porodu?
To bi morali vprašati nekoga, ki sledi porodnico v poporodnem obdobju, kar porodnišnica ni. Vendar mislim, da je to izjemno redka situacija. Za primer v praksi ne vem.

Imate podatke, kako prisotnost moškega pozneje vpliva na spolnost med partnerjema?
Svoje čase se je dosti govorilo, da lahko to negativno vpliva na spolnost, potem pa so govorice povsem potihnile, vendar se mi nismo nikoli ukvarjali s takšno raziskavo.

So kdaj pri porodu prisotni tudi otroci, bratje in sestre?

Povsem izjemoma. Mislim, da to ni primerno.

Med najpogostejšimi slovenskimi imeni so še vedno Marija, Franc ali Janez, vendar se okus mladih staršev spreminja. Koliko je sploh še tradicionalnih imen?
Pravzaprav jih je zelo malo. Starši dajejo otrokom imena, ki so zelo kratka in ponavadi skovanke. Težko je slediti, kaj bi pomenila, ali, od kod izvirajo. Tradicionalnih je zelo malo, čeprav se tu in tam klasična imena še pojavijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.