Vizita za živali > Festival
80 ogledov

Najprej morate vprašati skrbnika

sejem 2016 Anže Petkovšek
Da bodo otroci h kužkom pristopili le na pravi način.

Na Festivalu za ljubitelje živali bo poskrbljeno tudi za vaše pasje spremljevalce. Primož in Katja iz Pasje Hiše Bellevue bosta poskrbela za brezskrbno igro in primerno socializiranih kužkov na ograjenem igrišču v pasjem vrtcu. Kužki bodo v spremstvu lastnikov lahko spoznali različne ovire, od tunelčkov in ravnotežnih desk, do skakalnic in obročev, skupaj se bodo naučili tudi novih trikcev.

Prava atrakcija za kužke je lesena interaktivna pasja igrača, v katero skrijejo okusne priboljške, kužki pa morajo pokazati svojo iznajdlivost, da se prikopljejo do njih. 

Obisk pasjega vrtca bo super dogodivščina in nova izkušnja za kužke ter hkrati odlična priložnost, da se lastniki spoznajo s Primožem in Katjo, ki za varovančke med bivanjem v Pasji Hiši poskrbita kot za svoje družinske člane. Pravita, da je trik zadovoljnih kužkov v zaposlitvi njihovih možgančkov in zadostnem gibanju.

Kot večina pasjih staršev že ve, pa mora na javnih prireditvah za svoje kužke prinesti tudi njihov potni list s podatki o cepljenjih po veljavni zakonodaji.

Pomembno za otroke

Na Festivalu za ljubitelje živali se bodo otroci v živo spoznali z veliko živalicami, med njimi pa bo največ prav kužkov. Zato je pravilen dostop do njih izjemnega pomena tako za otroka kot za psa.

"Zelo pomembno je, da pristopamo le k psom, ki imajo zraven vodnika. Na splošno velja pravilo, da najprej vprašamo vodnika, ali smemo k psu pristopiti. V kolikor nam to dovoli ,vvedno pristopimo počasi in ne vsiljujemo svoje prisotnosti psu. Počakamo, da nas pes sam spozna ali povoha, nato ga lahko tudi pobožamo," pojasnjuej Primož.

Iz predhodnih izkušenj na dogodkih pravi, da zelo veliko otrok ve, da ne smejo biti vsiljivi in kar tako planiti na psa. Večina je ve, da nas mora pes sam najprej povohati in spoznati. Kljub zelo dobremu poznavanju, kako pristopiti do psa, pa po njegovih izkušnjah veliko otrok pozabi, da se mora vedno vprašati vodnika za dovoljenje in da se nikoli ne pristopa do neznanih psov brez vodnika oziroma skrbnika. 

"To je pomembno zato, ker lastnik svojega psa najbolje pozna. Morda je imel pes kot mladič kakšno slabo izkušnjo, lahko se boji neznanih ljudi ... To ve le skrbnik in nas v takem primeru opozori, da je psu nelagodno ob neznacih in bi lahko v najslabšem primeru tudi odreagiral," pojasnjuje Primož.

Program Festivala za ljubitelje živali

Na posameznih točkah dogodka bo ves čas pestro dogajanje, med drugim boste med 10.00 in 14.00 videli tudi tekmo psov v delu z nosom. 

Ob 10.00, 11.30, 13.00, 14.30 bodo na stojnici Veterine Noe imeli prikaz nudenja prve pomoči za psa. 

Na osrednjem prizorišču boste videli:

9.30 - Odprtje dogodka s strani župana občine Domžale Tonija Dragarja, predstavitev velike pasje ute PAPY in društva HRTJI SVET
9.40 - OPEL in Mr.Pet - za varen prevoz živali - prikaz in predstavitev
10.00 - Predstavitev in prikaz kinološke discipline Agility
10.30 - Predstavitev naše edine avtohtone pasme psa - kraških ovčarjev
10.45 - Kako nudimo psu prvo pomoč - delavnica z veterinarko
11.00 - Brezplačna delavnica masaže psov s terapevtko za živali
11.20 - Dresura s konji 
11.40 - Predstavitev čudovitih pasem psov
12.05 - OPEL in Mr.Pet - za varen prevoz živali - prikaz in predstavitev
12.15 - Šolanje psov
13.00 - Obedience
13.15 - Intervjuji s strokovnjaki (istočasno s prikazom šolanja psov)
14.00 - Agility
14.30 - Predstavitev s konji
14.45 - Predstavitev čudovitih pasem psov

Kako do prizorišča

Ker se Češminov park nahaja v središču Domžal, lahko domačini do dogodka pridejo peš. Vsem, ki se boste v Domžale pripeljali z avtom, pa svetujemo, da parkirate na velikem makadamskem parkirišču pri supermarketu Tuš in Zdravstvenem domu (Ulica Matije Tomca, 46°08'22.0"N 14°35'45.5"E). Od dogodka je parkirišče oddaljeno le pet minut počasne hoje.

V Domžalah je na voljo več manjših brezplačnih parkirišč, brezplačne so tudi modre cone, ki v nedeljo ne bodo časovno omejene. Nikar pa ne parkirajte tam, kjer to ni dovoljeno. Inšpektorji ne bodo počivali, čeprav bo nedelja. Parkirišč bo za vse dovolj, manjša parkirišča tik ob Češminovem parku pa bodo namenjena sodelujočim na sejmu. Poskrbeli bomo tudi za usmerjevalne table.

Naj še enkrat opomnimo: Vsi psi na dogodku morajo biti na povodcih, s seboj imejte tudi potni list z veljavnim cepljenjem. 

anja.scuka@zurnal24.si