15 ogledov

Pahor neuradni zmagovalec

1/76
Žurnal24 main
Neuradni izidi kažejo, da je stranka SD s 30,50 odstotka glasov zmagovalec parlamentarnih volitev. Za drugouvrščeno stranko SDS je glasovalo 29,32 odstotka volivcev.

 
 

Trdo smo garali, da smo prišli do tega uspeha, to pa smo dosegli z zmerno politiko. Pričakoval sem uspeh stranke. Na zadnjih volitvah smo dosegli 10 odstotkov glasov.

Borut Pahor

 
Delni neuradni izidi rezultatov volitev državne volilne komisije po preštetju glasov na 3.383 voliščih od skupno 3.384 (99,97 %), kažejo, da ja SD Boruta Pahorja dobila 30,50 odstotka glasov volivcev in volivk. Za drugouvrščeno SDS Janeza Janše je glasovalo 29,32 odstotka volilnih upravičencev. Na tretje mesto se je uvrstila stranka Zares Gregorja Golobiča , ki je dobila 9,40 odstotka glasov volilnih upravičencev.

V parlament se bodo glede na trenutne rezultate DVK uvrstile še stranke DeSUS Karla Erjavca (7,45 %), SNS Zmaga Jelinčiča (5,46 %), SLS+SMS Bojana Šrota (5,24 %) in LDS Katarine Kresal (5,19 % ). Strankama NSi Andreja Bajuka in Lipi Saša Pečeta se v državni zbor ni uspelo uvrstiti.

Pred objavo dokončnih rezultatov bo treba počakati na glasove iz tujine, kamor je DVK poslala 47.761 glasovnic. Običajno jih nazaj dobijo okoli sedmino, kar ni dovolj za en cel mandat v DZ-ju. Dokončni izidi bodo znani čez teden dni, nato bo na potezi predsednik republike Danilo Türk, ki bo državnemu zboru predložil kandidata za novega mandatarja. Najpozneje do 11. oktobra mora sklicati ustanovno zasedanje državnega zbora, rok za podelitev mandata pa je 10. november.

 
 

To so moje šeste volitve, če štejemo še tiste leta 1990, nikoli doslej ni bilo tako umazane kampanje. Nikoli doslej niso jemali države za talca, da bi škodili svojim političnim nasprotnikom. To se je zgodilo prvič.

Janez Janša

 
Obljuba zmagovalca
Predsednik SD Borut Pahor je po razglasitvi izidov napovedal, da bodo poskušali po najboljših močeh upravičiti pričakovanja ljudi, tudi tistih, ki niso glasovali zanje. "Potrudili se bomo delati v skupno dobro vseh," je dejal ob oddaji glasovnice v Šempetru pri Gorici in povedal, da si po volitvah želi več političnega miru. " Trdo smo garali, da smo prišli do tega uspeha, to pa smo dosegli z zmerno politiko. Pričakoval sem uspeh stranke. Na zadnjih volitvah smo dosegli 10 odstotkov glasov ."

Janša še upa na obrat
"Če drži rezultat, velja pogojna čestitka Pahorju, dokočno pa bo moral do izreka čestitke počakati na uradno preštete glasove,
" je dejal prvak SDS in premier Janez Janša in poudaril: "V tujino je bilo poslanih 40.000 galsovnic. Zato je zelo verjetno, da se stranki po številu mandatov izenačita, če ne tudi po številu glasov. Tudi absolutne zmage tranzicijskega levega trojčka ni. Niso osvojili večine mandatov, ki so potrebni za večino v DZ in tudi iz tega vidika je verjetno še vse odprto." Razloge za svoj neuspeh je pripisal mobilizaciji t. i. tranzicije na ideološki podlagi, v kateri se je " prek svojih medijev angažiral tudi tranzicijski velekapital".

Minister za finance in predsednik stranke NSi, ki se ji v državni zbor, kot kaže, ne bo uspelo prebiti, Andrej Bajuk , je odstopil kot predsednik NSi-ja. Do izbire novega predsednika stranke bo njegovo funkcijo opravljal Alojz Sok . Več odzivov preberite tukaj ...

 

Trojčku 43 poslanskih sedežev

Neuradni podatki kažejo, da bo SD v novi sestavi državnega zbora imel 29 poslancev. Sledil mu bo SDS z 28 sedeži, Zares z devetimi, Desus s sedmimi, SNS s petimi, LDS tudi s petimi in SLS+SMS s štirimi sedeži. Stranka leve sredine (SD, Zares in LDS) bo tako imela v državnem zboru 43 poslancev, premalo za absolutno večino, zato se bo morala za sestavo vlade pogovarjati vsaj še z eno stranko.


Predvidena razporeditev sedežev © DVK

 



















SD Samo Bevk, Aleksander Ravnikar, Darja Lavtižer Bebler, Tomaž Tom Mencinger, Borut Pahor, Mirko Brulc, Luka Juri, Breda Pečan, Patrick Vlačič, Franc Križanič, Dušan Kumer, Anton Rop, Miran Potrč, Andreja Črnak Meglič, Igor Lukšič, Anton Colarič, Janja Klasinc, Janko Veber, Alan Bukovnik, Bojan Kontič, Andreja Rihter, Melita Župevc, Matjaž Han, Renata Brunskole, Matevž Frangež, Bogdan Čepič, Majda Potrata, Dejan Levanič, Anton Kampuš
SDS Rado Likar, Milan Čadež, Milenko Ziherl, Branko Grims, Eva Irgl, Zvonko Černač, Danijel Krivec, Alenka Jeraj, France Cukjati, Peter Verlič, Robert Hrovat, Aleksander Zorn, Janez Janša, Jože Tanko, Miro Petek, Darko Menih, Iztok Podkrižnik, Štefan Tisel, Andrej Vizjak, Silvo Mesojedec, Ivan Grill, Rudolf Petan, Jožef Jerovšek, Vinko Gorenak, Branko Marinič, Franc Pukšič, Marijan Pojbič, Marjan Bezjak
Zares Damjan Perne, Franco Juri, Majda Širca Ravnikar, Pavel Gantar, Gregor Golobič, Matej Lahovnik, Franci Kek, Ivo Vajgl, Vili Trofenik
DeSUS Anton Urh, Vasja Klavora, Joško Godec, Matjaž Zanoškar, Franc Žnidaršič, Vili Rezman, Franc Jurša
SNS Srečko Prijatelj, Zmago Jelinčič Plemeniti, Bogdan Barovič, Silven Majhenič, Miran Györek
LDS Borut Sajovic, Katarina Kresal, Miran Jerič, Ljubo Germič, Milan Gumzar
SLS+SMS Gvido Kres,  Jakob Presečnik, Franc Bogovič, Janez Ribič, Radovan Žerjav

Za Pahorja volili Primorci in Ljubljančani
Delni neuradni izidi volitev po volilnih enotah kažejo, da je za SD glasovalo največ volivcev glasovalo največ volivcev v volilni enoti Postojna (severna in južna Primorska del notranjske) in na območju Ljubljane, SDS pa je bila v prednosti v volilnih enotah Kranj, Celje, Novo mesto, Maribor in Ptuj.

  Kranj   Postojna Lj Center Lj Bežigrad Celje Novo mesto Maribor Ptuj
SD 29,75 % 38,48% 38,83 % 34,12 % 26,64% 26,23% 25,24% 23,03%
SDS 31,62 % 27,64% 27,16 % 29,51 % 30,44% 27,33% 29,08% 31,84%

Glasovalo dobrih 62 odstotkov volivcev
Do 19. ure je po najnovejših podatkih državne volilne komisije volilo 1.053.468 volilnih upravičencev oziroma 62,16 odstotka volivk in volivcev. Največ volilnih upravičencev je glasovalo v volilni enoti Ljubljana Center, kjer je bila volilna udeležba 68,24-odstotna, najmanj pa jih je glasovalo na območju Ptuja, kjer je glasovalo 56,58 odstotka volilnih upravičencev.

Kranj   Postojna Lj Center Lj Bežigrad Celje Novo mesto
Maribor Ptuj
64,71 % 59,80 % 68,24 % 66,34 % 62,74 % 60,67 % 58,22 % 56,58 %

Volitve so besedah namestnika predsednika državne volilne komisije Janeza Srebota potekale utečeno in brez problemov. Tujih opazovalcev ni bilo, volitev pa se je udeležilo nekaj povabljenih gostov iz Kazahstana in Hrvaške, ki so si prišli ogledat volilne aparate za invalide.

Skupno 133 prijav
V dežurni službi ministrstva za notranje zadeve so v času volilnega molka zabeležili skupno 133 telefonskih klicev državljanov o domnevnih kršitvah volilnega molka, med njimi pa se jih največ nanaša na razpečevanje volilnega gradiva. Največ domnevnih kršitev so zabeležili na območju Ljubljane z okolico.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.