2 ogledov

Pahorju glasovi po pošti niso škodili

Slovenska demokratska stranka (SDS) je slavila v petih od osmih volilnih enot s Žurnal24 main
3386 glasov po pošti ni spremenilo rezultatov strank na nedeljskih volitvah. Pahorjeva SD še vedno za en sedež vodi pred Janševo SDS. Pahor se medtem že dogovarja s prvakom Desusa.

Državna volilna komisija je na spletni strani objavila neuradne delne izide nedeljskih volitev po 100 odstotkih preštetih glasov z vseh 3386 volišč. Po upoštevanju glasov prispelih po pošti ostaja vrstni red strank enak. Vodi SD z 29 sedeži pred SDS z 28. Sledijo Zares (devet), DeSUS (sedem) in SNS, SLS+SMS ter LDS, ki imajo po pet poslancev. Po delnih neuradnih podatkih DVK ob preštetih 1.056.593 oziroma 100 odstotkov glasovnic na volitvah v DZ ima SD 30,50 odstotka glasov oziroma 29 sedežev. Sledijo SDS z 29,29 odstotka glasov oziroma 28 sedežev, Zares (9,39 odstotka oziroma devet sedežev), DeSUS (7,47 oziroma sedem sedežev). Po pet sedežev imajo SNS (5,45 odstotka), SLS+SMS (5,23) ter LDS (5,20).

Erjavec želi priti Patrii do dna
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pričakuje, da bo še naprej vodil ministrstvo za obrambo, če bo stranka stopila v vlado. Želi si tudi razčistiti zadevo Patria. Karl Erjavec in Borut Pahor sta si v telefonskem pogovoru čestitala za izid na volitvah in se dogovorila za sestanek. Pogovori o možnem sodelovanju v koaliciji naj bi potekali konec tega ali na začetku prihodnjega tedna. Erjavec meni, da je zdaj čas, da Pahor pokaže, ali ima dovolj izkušenj za oblikovanje trdne koalicije. "Prepričan sem, da bi jo glede na volilne izide lahko oblikovali. Pustimo času čas," je dejal Erjavec.

 

Kongres stranke še letos

V NSi bodo takoj po objavi uradnih izidov volitev "sklicali organe stranke" in se dogovorili o nadaljnji strategiji. Po besedah Alojza Soka bo kongres stranke še letos.

Če pride njegova stranka v vlado, Erjavec pričakuje, da bo nadaljeval vodenje ministrstva za obrambo. Omenjeni resor je po njegovem mnenju zelo zahteven in kompleksen. "Želel pa bi do konca razčistiti tudi zadevo Patria," je dodal.

Pahor naklonjen ideji partnerstva za razvoj
Borut Pahor je povedal, da bi bilo vsako ravnanje, ki bi še pred uradnim poročilom Državne volilne komisije prejudiciralo volilni rezultat, nekorektno do glasov, ki še niso prešteti. Ko pa bodo ti znani in ko bo "beseda nanesla na sodelovanje med opozicijo in koalicijo", je Pahor "a priori naklonjen" ideji partnerstva za razvoj.

Na vprašanje, ali meni, da je še možno, da bi glasovi iz tujine spremenili izid volitev, je Pahor odvrnil, da njegovo mnenje tu ni relevantno. "Relevantno je spoštovati vsak glas, ki še ni preštet," je prepričan.

 

Juri namesto Pahorja

Evropskega poslanca Boruta Pahorja (PES/SD), ki je bil po neuradnih izidih izvoljen v državni zbor, naj bi v evropskih poslanskih klopeh zamenjal Aurelio Juri, ki je bil na kandidatni listi stranke naslednji za ta položaj, so povedali v informacijski pisarni Evropskega parlamenta.

Dokončni rezultati čez en teden
Dokončni izidi državnozborskih volitev bodo znani čez teden dni, ko bodo preštete tudi glasovnice iz tujine in bo jasno, katerih 90 poslancev je bilo izvoljenih v državni zbor.

Mandat do 10. novembra
Na potezi je predsednik republike Danilo Türk,  ki bo državnemu zboru predložil kandidata za novega mandatarja. Najpozneje do 11. oktobra mora sklicati ustanovno zasedanje državnega zbora in do 10. novembra podeliti mandat za sestavo vlade.


 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.