Vizita za živali > Novice
131 ogledov

Pasje druženje v pasjih hotelih

Primož Podgoršek Osebni arhiv
Igro vedno prekinemo, ko eden od kužkov pokaže, da je zadeva ušla izven njegove cone udobja.

Nedolgo nazaj dobim klic potencialne stranke, ki jo zanima, kako pri nas poteka varstvo pasjih kosmatincev. Ko ji vse podrobno opišem, me zaskrbljeno vpraša: “Pa se kužki med seboj družijo?” Po pogovoru izvem, da je imela slabo izkušnjo in da je kuža iz varstva že prihajal pogrižen, ranjen, krvav …

Dandanes je normalno, da se kužki med seboj igrajo, odgovornost pasjih lastnikov in skrbnikov pa je, da njihovo igro nadzorujemo. Vedno jo prekinemo, ko eden od kužkov pokaže, da je zadeva ušla izven njegove cone udobja.

Večina lastnikov, ki pripelja psa v varstvo oziroma pasjih hotel, pričakuje, da bo kuža v času varstva v družbi ostalih psov. Po naših izkušnjah je za kužka bivanje v varstvu manj stresno in bolj zabavno, če ima ob sebi še kakšnega štirinožnega prijatelja.

Registrirani pasji hoteli imamo s strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin točno določeno, koliko psov lahko naenkrat sprejmemo v varstvo. Že tukaj nastanejo velike razlike med posameznimi ponudniki varstva psov, nekateri lahko sprejmejo le enega psa, nekateri pa tudi po več 10 psov. Glede na to, kaj od varstva želite, je lahko tudi to zelo zgovoren podatek. 

Ima lastnik hotela tudi svoje pse?

Vprašanja, ki si jih mora postaviti vsak odgovoren skrbnik pasjega štirinožca, preden ga zaupa v varstvo so, ali ima oskrbnik hotela tudi svoje pse? V kakšnem stanju so? So socializirani? Kako se obnašajo v družbi ostalih psov?

Pri nas se z novimi pasjimi varovanci vedno spoznavamo na nevtralnem območju in postopoma. Druženje in igra psov pa sta vedno skrbno nadzorovana. Prepričan sem, da je dodana vrednost v pasjih hotelih prav skrbnik, ki mu zaupamo psa. To je dejavnik, ki nam lahko zagotovi manj skrbi ali pa popolnoma uniči naš dopust že na samem začetku.

Za zaključek, bi vsem skrbnikom in lastnikom pasjih štirinožcev svetoval, da skrbno razmislite in se dobro pozanimate, kam in komu boste zaupali vašega ljubljenčka v varstvo. Predlagam, da osebo predhodno obiščete in spoznate. Precenite, ali je vredna zaupanja ter kje in v kakšni družbi ter v kakšnih razmerah bo vaš kuža bival v času vaše odsotnosti. Pasji hoteli z dobro prakso prinesejo vesele in zadovoljne kužke ter brezskrbne ter srečne lastnike.

Primož Podgoršek je aktiven kinolog ter lastnik in certificiran oskrbnik hišnih živali v Pasji hiši Bellevue. 

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Žurnal24.si.