Pod streho
1289 ogledov

Bi opravili potrebo v takšnem javnem stranišču?

Javno stranišče Nippon fundation
Na Japonskem so postavili dve javni stranišči, izdelani iz stekla. Bi ju uporabili?

Verjetno ne, če ne bi bila nuja tako velika, da drugače ne bi šlo. Zakaj so torej v Tokiju postavili dve transparenti javni stranišči? Ker delujeta bolj čisto. Pri javnih straniščih nas namreč vedno skrbi njihova čistoča, Japonce pa še posebej, saj dežela velja za izjemno čisto. Njihova javna stranišča morajo dosegati višje higienske standarde, kot v večini ostalega sveta, pa vendar tudi med Japonci obstaja prepričanje, da so ta običajno umazana, temna, smrdeča, celo strašljiva.  

Javno stranišče | Avtor: Nippon fundation Nippon fundation
V fundaciji Nippon so tako pripravili projekt Tokijska javna stranišča, v okviru katerega načrtujejo prenovo teh na 17 lokacijah. Oblikovali jih bodo priznani oblikovalci in arhitekti.

Javno stranišče | Avtor: Nippon fundation Nippon fundation
Eden od njih je japonski arhitekt Shigeru Ban, prejemnik prestižne  Pritzkerjeve nagrade. Oblikoval je dve transparentni javni stranišči, ki sta že postavljeni v dveh tokijskih parkih. V celoti sta stekleni, a steklo ni običajno, temveč „pametno“. In prav ta njegova lastnost poskrbi, da stranišče v resnici ni transparentno, njegov uporabnik pa vsem na očeh. 

Javno stranišče | Avtor: Nippon fundation Nippon fundation

Ko uporabnik za seboj zapre vrata, steklo samodejno postane mlečno in zagotovi vso potrebno intimo. Pred tem pa lahko že na daleč vidi, ali je stranišče prosto ali zasedeno, tako da mu ni treba kljukati po zaklenjenih vrati, čistost prostora pa lahko preveri, ne da bi vanj vstopil. 

Ponoči objekt deluje kot svetlobno telo, ki osvetljuje park.  

 


 

Komentarjev 2
  • Avatar jate
    jate 17:16 30.avgust 2020.

    jaz bi še dodala,da kdor ne pocisti za sabo wc ,da zacne tulit alarm :-))

  • maresem 08:00 30.avgust 2020.

    Bedaki so vedno polni bedastih idej. Ovce pa vedno ovce.....